Inge van de Ven van Flora Batava Hotel:

feb 1, 2023 | Duurzaamheid, Ondernemen

‘We weten nu waar we goed in zijn’

Aan de oever van de Vecht in Nieuwersluis ligt boetiek hotel Flora Batava, gevestigd in een 17e eeuws landhuis. Het chique hotel met 45 kamers opende in 2021 haar deuren na een grondige verbouwing. Eigenaar Inge van de Ven maakt zich op voor een druk jaar.

“Mensen komen hier om te recreëren. We ontvangen veel toeristen uit eigen land, maar ook veel Belgen en Duitsers.” De gasten verblijven in van de Vens’ hotel om de Vechtstreek te bezoeken of voor zakelijke gelegenheden. “We hebben twee vergaderzalen. Bedrijven kunnen de hele dag bij ons spenderen. Tussen de vergaderingen door organiseren we activiteiten in onze tuin.”

Veel vergelijkingsmateriaal heeft Van de Ven nog niet. Het hotel opende midden in de coronacrisis en heeft sinds de start nog geen jaar zonder lockdowns meegemaakt. Wat opvalt is dat gasten kort voor hun bezoek boeken. “Een overblijfsel van corona. Waar mensen vroeger een half jaar van tevoren boekte, zijn dat nu drie weken.”
“Langzaam opstarten had ook zo zijn voordelen. We weten nu waar we goed in zijn. We groeien in de keuken en ons personeel is goed getraind. We willen bereiken dat iedereen die hier komt blij naar huis gaat. Dat is niet anders dan andere jaren, maar we zijn er nu meer klaar voor.”

Het personeelstekort in de horeca is groot. Ook Flora Batava ondervindt deze problemen. “Goed personeel vinden is lastig. Met name in de bediening is het heel moeilijk,” zegt Van de Ven. Het tekort aan vaste medewerkers in de bediening wordt opgevangen door jongeren. “Ze zijn jong en leren dus makkelijk. Sommigen werken al voor een langere periode bij ons en zijn inmiddels best ervaren.”

Het linnen heeft Van de Ven ingekocht in Turkije. Wasserij ’t Heycop wast het bed, bad en- tafellinnen van het hotel. “Ik verwacht dat het altijd heel schoon is en mooi gestreken zodat we de bedden strak kunnen opmaken. Daar zijn we heel tevreden over. We hebben een fijne samenwerking.”

Voor feestelijke gelegenheden haalt het boetiek hotel de tafelkleden uit de kast. Het hotel is een officiële trouwlocatie en verzorgt komend jaar meerdere bruiloften. “Dat geeft het personeel veel positieve energie. We doen dit jaar ook mee aan de opentrouwlocatieroute, dat is heel erg leuk.”

Het beddengoed wordt om de dag gewassen. “Dat doen wij uit milieu-overwegingen. Thuis was je ook niet elke dag je bed. Ik denk dat dit de standaard wordt.” Het minder wassen is onderdeel van het behalen van een Green Key certificering, wat wordt uitgereikt aan duurzame hotels over de hele wereld. Om dat certificaat te behalen wordt afval gescheiden, zijn single-use verpakkingen in de ban gedaan en zijn voor de verbouwing duurzame materialen gebruikt.

Ondanks de prijsstijgingen heeft Van de Ven de prijzen van haar kamers nog niet verhoogd. “De prijzen in ons restaurant en op ons terras zijn wel gestegen. Onze gasten snappen dat en zien dit overal gebeuren.” Dit heeft nog geen invloed op het boekingsgedrag van haar gasten. “We hebben heel veel zakelijke boekingen en vanaf maart zitten we goed vol.”

Lees meer artikelen in deze categorie