Nederlandse hoteliers kijken positief terug op 2022

feb 1, 2023 | Economie

Maar zetten zich schrap voor een jaar vol uitdagingen

De horeca heeft goed gedraaid in het eerste post-covid jaar. Met een omzet van bijna 26 miljard zit de sector weer iets boven het niveau van voor de corona-crisis, berekent Koninklijke Horeca
Nederland (KHN). De hotelbranche zit nog niet helemaal op het niveau van 2019. ABN AMRO schat de het aantal overnachtingen van de hotellerie op 96 procent van het niveau van voor de coronacrisis. Wel voorspelt de bank een groei van twee procent voor de sector in 2023.

Hoewel 81 procent van de Nederlandse hoteliers positief terugkijkt naar 2022, is maar 26 procent positief over het komende jaar. Booking.com onderzocht de staat van het Europese hotelwezen en constateerde grote zorgen onder horecaondernemers. Hoteliers maken zich vooral zorgen over de stijgende kosten van energie, de kosten van het personeel en het vinden van nieuw personeel.

Het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) rapport een laag vertrouwen in de toekomst bij horecabedrijven. In de horeca verwachtte 52 procent van de bedrijven in november nog minstens een jaar te bestaan. In mei was dit nog 59 procent. Hiermee scoort de horeca het slechtst van alle sectoren. De belangrijkste reden voor de sombere blik op de toekomst zijn de prijsstijgingen.

Bron: European Accommodation Barometer 2022 Booking.com – cijfers Nederlandse markt
Bron: European Accommodation Barometer 2022 Booking.com – cijfers Nederlandse markt

Volgens ABN AMRO moeten ondernemers zich nog niet rijk rekening met de stijgende omzet. In de laatste sectorprognose ziet de bank een herstel, waarbij de omzet van horecaondernemers snel toeneemt. Aan de andere kant waarschuwt de bank voor de stijgende kosten, waardoor hoteliers genoodzaakt zijn om marges te verkleinen. De bank voorspelt dan ook een krimp van de sector.

Duurzaamheid staat hoog op de agenda

Voor Nederlandse hoteleigenaren zijn de hoge energiekosten de grootste uitdaging voor het komende jaar, blijkt uit het onderzoek van Booking.com. De steunmaatregelen die er zijn, zijn niet voldoende voor veel ondernemers. De oplossing is verduurzamen, maar volgens het CBS hebben 24 procent van de horecaondernemers niet genoeg vet op de botten om duurzame investeringen te doen.

Aan de andere kant wordt duurzaamheid voor de gast steeds belangrijker. Zo’n 80 procent van de hotelgasten vindt duurzaamheid cruciaal en een derde van de bedrijven boekt geen zakelijke overnachtingen bij hotels zonder duurzaamheidslabel.

Eerder wees KHN al op het groeiende belang van duurzaamheidslabels zoals Green Key of Green Globe. Volgens de belangenvereniging levert zo’n label voor hotels kostenbesparing, een beter imago, meer gasten en tevreden medewerkers op.

Green Key heeft ook effect op textiel

Green Key is een van de bekendste certificaten. Het internationale keurmerk beoordeelt hotels op twaalf thema’s, waaronder energieverbruik, waterverbruik, mobiliteit en afvalmangement. Ook textiel is een van de thema’s waarop wordt getoetst. Op ieder thema zijn er enkele verplichte normen en een aantal optionele normen.

Om het Green Key certificaat te bemachtigen worden eisen gesteld aan het bed, -en badlinnen en de bedrijfskleding en aan de reiniging hiervan. Verplichte normen zijn:

  • Beperken van de hoeveelheid wasgoed vanuit de badkamer door met de gast te communiceren over de werkwijze rondom het vervangen van het badlinnen.
  • Registreren van de aan de wasserij aangeboden hoeveelheid wasgoed en de bijbehorende kosten en streeft ernaar deze te verminderen.

Aan deze normen moet voldaan zijn om het certificaat te behalen. De mate waarin aan optionele normen wordt voldaan bepaalt de ‘hoogte’ van het certificaat (goud, zilver, brons).
Voorbeelden van optionele normen zijn:

  • Beperken van de hoeveelheid wasgoed van het bedlinnen door het bedlinnen na drie nachten (of later) te verschonen.
  • Minimaal 1 item badlinnen / bedlinnen / bedrijfskleding in gebruik dat is voorzien van een duurzaamheidskeurmerk.
  • Alle standaard kledingstukken van de medewerkers worden ingekocht /afgenomen bij leveranciers die een gedragscode hebben ondertekend rondom de controle en transparantie op goede productie- en arbeidsomstandigheden.
  • Bedrijfskleding wordt als aparte afvalfractie ingezameld en krijgt een circulaire nieuwe bestemming.
  • Om de linnenkarren met schoon linnen wordt geen plastic folie voor eenmalig gebruik toegepast.
  • De gasten hebben de mogelijkheid om de housekeeping over te slaan.

Horeca bedrijven die Green Key of andere duurzaamheidscertificaten willen behalen moeten dus ook hun omgang van textiel aanpassen. Dit zal leiden tot minder wasgoed en hogere eisen aan het type textiel. Ook in de logistieke handling van wasgoed zullen veranderingen gevraagd worden. Hierbij is het belangrijk om voor ogen te houden dat vaak zowel duurzaamheid als kostenbesparing drijfveren zijn om het textielgebruik aan te passen.

Goed personeel blijft aandachtspunt

Het personeelstekort is landelijk een probleem, maar in de horeca deelt het tekort harde klappen uit. Vooral de hotels hebben moeite met het vinden van nieuw personeel. Het tekort aan personeel heeft een hogere werkdruk als gevolg, voor hotels zo’n 41 procent. Daarnaast zien veel horecaondernemers hun personeelskosten stijgen. Toch verwacht KHN dat de spanning op de arbeidsmarkt iets minder zal worden. KHN-voorzitter Robèr Willemsen: “Als branche ligt daar dan ook een van de belangrijkste focuspunten voor 2023: laten zien hoe waardevol, leerzaam en leuk het is om te werken in de horeca. En dat het ook een zeer geschikte branche is voor een langdurige carrière, volop ontwikkelmogelijkheden.”

Om de werkdruk te verlagen en de behoefte aan gemak van de gast in de hand te spelen zal automatisering een grotere rol gaan spelen in de dienstverlening van hotels. Maaike Reuvers, hoofdredacteur van Foodinspiration.nl, voorspelt een opkomst van technologische snufjes om het personeel te ontlasten. Bijvoorbeeld online boeken, betalen en de mogelijkheid om een kamer te openen met een app.

Volgens Missethoreca.nl is de opkomst van de housekeepingrobot een van de belangrijkste hoteltrends voor het komende jaar. Thermen Bussloo maakt al gebruik van twee robots die s’ nachts zelfstandig de gangen schoonmaken. Een robot stofzuigt, en een robot dweilt. De manager van het hotel zweert bij de robots. Volgens hem heeft hij twee minder mensen in housekeeping nodig en is het een stuk goedkoper. Bijkomend voordeel: robots nemen geen pauze.

Reizigers uit Azië en Amerika komen weer naar Europa

ABN AMRO verwacht het komende jaar een terugkeer van toeristen uit Amerika en Azië. Gerarda Westerhuis, sectoreconoom leisure en retail, schrijft: “Aziaten gaan weer meer internationaal reizen nu steeds meer Aziatische landen de coronamaatregelen versoepelen. Voor Amerikanen is het gunstig in Europa op vakantie te gaan door de sterke dollar.”
De Internationale Vakantiemonitor van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) ziet de vakantie-intentie onder internationale bezoekers voorlopig niet veranderen. 80 procent van de ondervraagden uit Nederland, Duitsland, België, Frankrijk, Het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde staten zeggen van plan te zijn om met vakantie te gaan dit jaar. Een kwart daarvan heeft zijn vakantie al geboekt. Het aantal Nederlanders dat op vakantie gaat in eigen land stijgt een beetje. Daarvan profiteren hotels in regio’s buiten Amsterdam en Schiphol, terwijl hotels in Amsterdam de gevolgen van het langzame herstel van het toerisme zullen blijven voelen.