Elles Willemsen van Wasserij ’t Heycop:

feb 1, 2023 | Ondernemen

‘Wij zijn altijd een beetje de vergeten leverancier’

Al enkele jaren staat Elles Willemsen samen met haar broer aan het roer van Wasserij t Heycop. In de wasserij in Breukelen wordt wekelijks zo’n 60.000 kilo wasgoed verwerkt. Hotels, restaurants, vakantieparken en Bnb’s maken gebruik van de diensten van het familiebedrijf.

Net nadat Willemsen het stokje overnam van haar ouders brak de coronacrisis uit. In die tijd veranderde het bedrijf zijn strategie en beperkte zich tot klanten binnen een bereik van veertig kilometer. “Na de crisis trok bij ons het werk sterk aan. Ook omdat we er tijdens corona klanten bij hebben gekregen.” Willemsen merkt dat de bezetting snel weer is aangetrokken, maar niet tot hetzelfde niveau als voorheen. “Het is een ander niveau. Vroeger was het de hele week druk. Nu ligt de piek in het weekend. Bestaande klanten zitten niet op dezelfde bezetting als een paar jaar terug. Maar ik weet niet of ze wel weer terug willen naar dat niveau.”

Wat voor jaar 2023 wordt vindt Willemsen lastig om te zeggen. “De verwachting was dat in januari iedereen met de hand op de knip zou gaan. Dat vind ik nog wel meevallen. Maar eigenlijk durf ik er geen zinnig woord over te zeggen.” De hogere kosten die ’t Heycop maakt worden doorberekend aan de klant. “Ik was bang dat ik klanten zou verliezen, maar dat is nog niet gebeurd. Klanten vinden het niet leuk, maar ze begrijpen het ook.” De kans is dus groot dat een hotelkamer ook duurder zal worden. “Uiteindelijk komt alles op het bordje van de consument.”

Voor de energieprijzen door het dak gingen investeerde ’t Heycop al in duurzame verbeteringen, zoals zonnepanelen en systemen waarmee warmte teruggewonnen kan worden. “Ik denk dat het heel erg nodig is om te verduurzamen. Het komt nu goed uit met de hoge gasprijzen, maar op een gegeven moment zal het wettelijk moeten. Dan wil je niet achterlopen.” Aan investeringen hangt natuurlijk wel een prijskaartje. “Die investeringen doe je over een lange periode. Je moet dan wel de intentie hebben om die nog terug te verdienen.”

Willemsen verwacht dat ze op den duur wel wat gaan merken van de ongunstige omstandigheden. “Ik denk dat het op een gegeven minder gaat worden. Alles wordt duurder. Een hotel is over het algemeen een luxeproduct, dus iets wat je relatief makkelijker minder kan gebruiken.” De hotels waarvoor Wasserij ’t Heycop wast blijven boekingen houden. “Wij zitten in een iets hoger segment van hotels. Daar voelen mensen het minder.”

Waar een telefoontje van de klant voorheen meestal een klacht betekende denken bedrijven nu meer met de wasserij mee. “We zijn altijd een beetje de vergeten leverancier. Maar nu komen ze er toch achter dat als wij geen goede service leveren, het eindproduct verandert.” “We doen het iets meer samen.” Willemsen denkt ook dat klanten gecharmeerd zijn van familiebedrijven. “Als er wordt gebeld neemt of mijn broer of ik zelf altijd de telefoon op. Dat persoonlijke spreekt mensen aan.”

Voor de komende jaren is de uitdaging voor de Breukelse wasserij om het persoonlijke te combineren met het optimaliseren van de productie. “Dat doet mijn broer. Hij verbetert de techniek waardoor we in de werktijd die we hebben meer kilo’s kunnen wassen. Dat continue optimaliseren is de uitdaging die we onszelf geven voor het komende jaar.”

Lees meer artikelen in deze categorie