‘Wij leveren niet met verlies’
Lamme Textile Management is al bijna 200 jaar een grote wasserij in de regio Groot-Amsterdam. Het van oorsprong familiebedrijf wast voor grote ketens zoals Stayokay en Citizen M. Ook zijn ze actief bij een aantal hotels op Schiphol en wassen ze cabinetextiel voor grote luchtvaartmaatschappijen. Financieel directeur Coen van der Eijk heeft dit jaar de hotels weer zien vollopen, net als zijn wasmachines.
“We begonnen 2022 in een lockdown. De restaurants waren sowieso dicht en de hotels heel laag bezet. Toen de lockdown werd opgeheven was de bezetting eigenlijk heel goed.” Hotels zijn op de weg terug, maar zijn nog niet volledig bezet. Volgens van der Eijk ligt dat onder andere aan het personeelstekort. “Hotels krijgen niet alle kamers schoon. Dat is een remmende factor.” Lamme heeft een aantal zakelijke hotels als klant en zijn voor de bezetting afhankelijk van zakelijke evenementen in bijvoorbeeld de Rai. “Je hoopt dat de evenementen weer goed op gang komen.”
“Wij hebben gelukkig nooit nee moeten verkopen en hebben altijd kunnen leveren, ondanks moeite met personeel.” Het bedrijf heeft dan ook veel gevraagd van zijn personeel. “Het personeel moest flexibel zijn. We moesten meebewegen met de omstandigheden afgelopen twee jaar. Het was soms hollen of stilstaan.”
Ook de stijgende kosten zijn voor hotels een remmende factor. “De kosten stijgen op alle fronten en klanten kijken of ze wat kunnen doen in hun dienstverlening.” Gasten die langer verblijven in een hotel krijgen bijvoorbeeld niet elke dag een schoon bed. “Vroeger kreeg je elke dag een gewassen bed, dat schuift nu.” Voorheen was de verschoningsgraad anderhalve dag. Nu ziet van der Eijk dat oplopen. “Dat is niet per se voordelig voor ons. In volume ga je dan minder wassen.”
“Wij leveren niet met verlies.” Lamme heeft zijn prijzen moeten verhogen om de hogere salarissen, energieprijzen en grondstofprijzen door te berekenen. “Dat is een uitdaging voor ons. Klanten begrijpen de stijging, maar willen niet betalen.”
De financieel directeur ziet de hoge energieprijzen als een aanleiding om versneld te verduurzamen. “Dat stond al hoog op de agenda, maar krijgt misschien nog wel meer aandacht. De terugverdientijd is korter. We zijn afgelopen jaar al begonnen met het vervangen van oude machines door nieuwe en zuinigere machines. Dat loopt door in het nieuwe jaar.”
Een trend die Van der Eijk in de markt opmerkt is dat de vrije wascapaciteit afneemt. Voorheen shopte de klant bij concurrenten, op zoek naar de beste prijs. “Nu is het voor de klant moeilijker om een nieuwe wasserij te vinden. Ik heb het gevoel dat er een soort natuurlijke sanering heeft plaatsgevonden.” Lamme ziet meer grote aanvragen binnenkomen. “Daar zijn we heel kritisch in. We vragen een marktconforme prijs, dus je hoeft van ons geen hele andere prijs dan van de concurrent te verwachten.”
Er zijn zeker groeiambities voor Lamme. Maar het gaat om de kwaliteit van de klant en niet om de kilo’s was. “Wij hebben niet de ambitie om binnen de horeca de grootste te worden. We willen een stabiele klantenbasis behouden met gedoseerde en verantwoordelijke groei.”