Het Technologisch Kenniscentrum Textielverzorging (TKT) heeft met de komst van Wim Hoefnagel opvolging gevonden voor de inzet van Henk Gooijer.
TKT is het kennisinstituut van de Nederlandse textielverzorgingsbranche. Het fungeert als kennismakelaar. Dat wil zeggen dat TKT kennisbehoeften inventariseert, voorstellen doet voor onderzoeksprojecten en een partner aanstelt voor de uitvoering van het onderzoek. TKT voert dus zelf geen onderzoeken uit, maar coördineert de uitvoering. Daarna stelt TKT de kennis beschikbaar in de vorm van trainingen, workshops, presentaties en brochures. TKT is ooit voortgekomen uit de afdeling Reinigingstechnieken van TNO Industrie.
Grote schoenen
Lange tijd was Henk Gooijer actief betrokken bij TKT. Hij is dit jaar ernstig ziek geworden en heeft zijn activiteiten voor TKT neer moeten leggen. Sindsdien is gezocht naar opvolging. Een uitdagende opdracht want in de rol ligt een combinatie opgesloten van activiteiten.
Dit zijn allereerst het samenstellen van het programma aan onderzoek. Hiervoor moeten de behoeften van de leden van de verenigingen geïnventariseerd. Dan moeten de onderzoeken worden begeleid. Kennis van zaken is daarbij een voorwaarde. Vervolgens is TKT de vraagbaak voor leden op het gebied van technologische kennisvragen. En dit bestrijkt een breed gebied van water tot energie, van machine tot chemische reinigingsprocessen. Tot slot moet de ontwikkelde kennis ter beschikking gesteld worden aan de leden.
Wim stapt in grote schoenen, zoals men wel zegt. Henk Gooijer heeft zijn rol jarenlang met verve vervuld, en heeft grote betekenis gehad voor de textielverzorgingsbranche.
TKT belangrijk voor kennis, beeldvorming én wetgeving
De resultaten uit het onderzoek van TKT zijn van belang voor de bedrijven in de branche. Denk aan de analyse van toegevoegde waarde van nieuwe technologie, of de doorrekening van energiebesparende maatregelen. Ook worden de opgedane inzichten gebruikt om de directe omgeving van de branche te informeren. Dat professionele textielreiniging duurzamer is dan thuiswas is in de branche bekend. Maar daarbuiten veel minder. Beleidsmakers en journalistieke media worden met de onderzoeksresultaten van TKT geïnformeerd. En dat is belangrijk voor de beeldvorming en toekomstige wetgeving.
TKT speelt dus een belangrijke rol in de branche. Het is ook daarom dat het bestuur van TKT blij is met de komst van Wim Hoefnagel.
“Ik zal alle ledenvragen op het gebied van milieu en techniek zo goed mogelijk proberen te beantwoorden.”
Even voorstellen…
“Ik ben Wim Hoefnagel en sinds begin oktober 2023 werkzaam als technisch projectmanager bij TKT.
Sommige mensen in de branche zullen mij misschien nog wel kennen. Ik heb ruim 20 jaar gewerkt bij Elis en ben in het verleden meer dan eens betrokken geweest bij TKT-projecten, vooral op het gebied van energiebesparing.
In het kort iets meer over mijzelf. Ik ben 61 jaar en woon in Tiel. Ben ruim 35 jaar getrouwd en heb 3 kinderen, waarvan nog één thuiswonend. In mijn vrije tijd ben ik graag buiten (wandelen, fietsen) en ook klus ik regelmatig in en rond huis. De belangrijkste opleidingen die ik gevolgd heb zijn: chemische techniek en energie-advies. De meeste werkervaring heb ik opgedaan bij wasserijen (Elis) maar daarvoor ook in geheel andere branches namelijk productie van vlakglas, scheermesjes en kunstmest.
Bij TKT zal ik me bezig houden met de coördinatie en uitvoering van diverse projecten voor de aangesloten verenigingen. Ook zal ik zo veel mogelijk de technische en maatschappelijke ontwikkelingen volgen die van invloed kunnen zijn op onze branche. En mocht daar aanleiding toe zijn, projecten voorstellen om te anticiperen op deze ontwikkelingen. Tot slot zal ik alle ledenvragen op het gebied van milieu en techniek zo goed mogelijk proberen te beantwoorden.
Ik hoop op een goede samenwerking en meer mensen in de branche te leren kennen!”