‘Robotisering is het keyword’:

feb 1, 2023 | Innovatie

Van der Kleij textiel blikt terug en kijkt vooruit

Het Utrechtse familiebedrijf Van der Kleij textiel is een van de grootste horecawasserijen in Europa. Wekelijks wast Gerard van der Kleij in zijn modern uitgeruste wasserij ruim 500.000 kilo tafellakens, beddengoed en ander textiel. Met zo’n 450 klanten in de randstad bedient hij een breed segment aan hotels en restaurants. Onder zijn klanten: het luxe Amsterdamse Okura hotel en een aantal van der Valk hotels.

De grootte van de wasserij is voor Van der Kleij niet zo van belang. “Ik wil een goed product leveren, dat is belangrijker.” Van der Kleij blikt terug op een lastig 2022. “Na corona moesten we weer opschalen. Dat moest erg snel, aangezien onze klanten weer naar de volledige capaciteit wilden.”

Bij het terug opschalen was het landelijke personeelstekort een uitdaging. “Wij hebben veel mensen in dienst gehouden, maar je merkt dat onze klanten personeelskrapte ervaarden. De organisatie liep bij hen niet altijd optimaal en daar kregen wij weer last van.” Housekeeping personeel werd bijvoorbeeld opnieuw aangenomen en was anders dan voorheen. “De nieuwe housekeeping wist niet alle ins and outs,” zegt Van der Kleij.

Zelf heeft het bedrijf ook nog een aantal vacatures openstaan. “Die krijgen we redelijk goed gevuld, maar we hebben wel iemand extra in dienst genomen om de juiste mensen voor ons te vinden.”
Ook de stijgende prijs van energie is een uitdaging voor de wasserij. “De prijzen rijzen de pan uit en we weten niet wanneer het minder wordt. Dat is koffiedik kijken.” Voor nu zit de oplossing volgens Van der Kleij in goed overleg met de klant “we moeten begrip voor de hoge prijzen kweken. De klant moet weten wat ze aan je heeft en de meerwaarde van onze service inzien.”

Ondanks het her-opschalen en hoge prijzen van energie heeft Gerard van der Kleij tijd gevonden om te blijven investeren in de wasserij, nieuwe apparatuur en robotisering. “We hebben een nieuwe wasstraat, nieuwe drogers en nieuwe robots die onder andere de vuile was sorteren.”

“Robotisering is het keyword”, zegt Van der Kleij, vooruitblikkend op 2023. Robots leveren een constante kwaliteit en ontlasten het personeel. “Dit gaat een grote verandering teweegbrengen in de wasserij.”

Gerard van der Kleij
Gerard van der Kleij

Daarnaast is het Utrechtse bedrijf druk bezig om hun linnen te voorzien van RFID-chips, waardoor het textiel via een track and trace systeem gevolgd kan worden. “Klanten zijn daar heel blij mee. Zowel de klant als wij hebben altijd zicht op waar hun of ons linnen is.”

Voor zijn klanten verwacht Van der Kleij een “goed jaar met hoge bezettingen.” “De bezettingsgraad komt nog niet terug zoals die geweest is, maar we gaan de goede kant op.” Een trend die de directeur van de wasserij signaleert is dat de klant een hogere kwaliteit linnen verlangt. “Klanten stellen steeds hogere eisen aan het linnenpakket. Daarnaast is circulaire textiel in opkomst. Wij promoten dat bij de klant.”

Duurzaamheid is een thema dat bij Van der Kleij textiel hoog op de agenda staat. Sinds de bouw van het nieuwe pand in 2015 wast het bedrijf energieneutraal. Nu onderzoekt het bedrijf de mogelijkheid om hun restenergie te verkopen. “Wij hebben warm afvalwater daar zou je een kleine woonwijk mee kunnen verwarmen.” Voor komend jaar is dit plan nog iets te ambitieus, maar
Van der Kleij hoopt binnen nu en vijf jaar met zijn restwarmte een deel van Utrecht te kunnen verwarmen.

Lees meer artikelen in deze categorie