Het reinigen van trouwjurken: een vak apart

feb 23, 2024 | Innovatie

Glitterjurken trend stelt reiniger voor uitdagingen

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek trouwden in 2022 ruim 70 duizend stellen. Hierdoor is het verkoopsegment trouwkleding een significant onderdeel van de diensten van de stomerij. Maar ook een specialistische. Trouwjurken worden ontworpen om maar één keer te dragen en zijn daardoor kwetsbaar. De reiniging van trouwjurken vergt daarom specialisme. Al was het maar om de risico’s te vermijden die ontstaan bij het reinigen. De afgelopen tijd zijn jurken met glitters populair geweest: een uitdaging voor de textielreiniger.

Trouwjurken zijn emotie

Iedere trouwerij is uniek en een emotionele gebeurtenis. De trouwjurk wordt maar één keer gedragen en is symbolisch belangrijk bij de herinneringen aan de dag. Hoewel trouwjurken kwetsbaar zijn wordt er stevig in gefeest en raken ze daardoor sterk vervuild: modder, make-up, eten en drankvlekken. Maar de consument wil graag de jurk bewaren en verwacht brengt deze voor reiniging weg om hem weer als nieuw terug ter krijgen. Door het eenmalige karakter van de jurk en de fragiliteit van de stof lopen stomerijen diverse risico’s bij het reinigen van de jurken.

In het ontwerp van trouwjurken worden vaak verschillende soorten stof gebruikt, waarbij niet elke stof op gelijke wijze gereinigd kan worden. Ook wordt regelmatig zogeheten optisch wit toegepast, wat ook bij zorgvuldige reiniging kan verdwijnen. En de risico’s bij het reinigen van glitterjurken zijn dat de glitters verdwijnen, of juist onbedoeld over de hele jurk verspreid raken Een teleurstelling voor de consument die vaak ook nog veel geld heeft betaald voor de jurk.

Trouwjurken vereisen een bijzondere vakbekwaamheid en expertise. Slechts een handvol reinigers geeft een “100% nieuw garantie” af op het resultaat. Voor de stomerijen die zich aan de jurken wagen maar over minder expertise beschikken kunnen beter de consument laten tekenen voor eigen risico en hen vooraf wijzen op mogelijk mindere resultaten.

Trouwjurken zijn kwetsbaar en de verwachtingen torenhoog

Hoe behandel je glitters op een trouwjurk?

Zowel chemisch reinigen als een natwasbehandeling kunnen worden ingezet voor reiniging voor een jurk met glitters. Het hangt vooral af van de te reinigen stof en de op het reinigingsetiket aangegeven behandelmethode. In ieder geval moet de reiniger de consument wijzen op de risico’s van het reinigen van een trouwjurk. Want bij natwassen verdwijnt gauw dertig procent van de glitters, en bij chemisch reinigen zelfs meer. Overigens behouden de jurken dan het effect van de glitters nog in voldoende mate.

Je kunt met glitterjurken onherstelbare fouten maken

Omdat glitters vrijwel altijd op de jurk gelijmd zijn is er een belangrijk verschil bij de behandelingsmethoden. Als gekozen wordt voor chemisch reinigen zullen de loslatende glitters zich over de hele trouwjurk verspreiden en zich opnieuw vasthechten. Als de glitters aanvankelijk alleen plaatselijke waren aangebracht zal een klant voor een vervelende verrassing komen te staan. Ook neemt het loslaten van glitters sterk toe als de jurk te veel opgepropt in de machine zit.

Glitters hebben nog andere gevolgen: de hele zaak kan nog een hele tijd onder de glitters zitten. Goed stofzuigen is belangrijk! Trouwkleding is overigens onderhevig aan mode. Op dit moment neemt het aanbod van glitterjurken af.

Tips

 

  • Raadpleeg altijd de richtlijnen van de fabrikant en volg deze strikt op
  • Wijs de consument goed op de eventuele risico’s van reiniging
  • Stop de jurk in een ruime machine
  • Houdt een trouwjurk buiten het zonlicht om verkleuring te voorkomen
Silk & Satin

Lees ook

Emily neemt Silk & Satin over van haar grootouders

Silk & Satin is gevestigd in Assen en reinigt trouwjurken na een goed trouwfeest. De jurk wordt thuis opgehaald en schoon weer afgeleverd, zodat een net gehuwde de jurk weer schoon in de kast kan hangen. “Een herinnering aan de mooiste dag van je leven,” aldus Emily van Dijk.

Lees het hele artikel hier.