Emily neemt Silk & Satin over van haar grootouders

aug 7, 2023 | Ondernemen

Silk & Satin is gevestigd in Assen en reinigt trouwjurken na een goed trouwfeest. De jurk wordt thuis opgehaald en schoon weer afgeleverd, zodat een net gehuwde de jurk weer schoon in de kast kan hangen. “Een herinnering aan de mooiste dag van je leven,” aldus van Dijk.

De opa en oma van Van Dijk hebben de zaak 25 jaar geleden geopend en dragen straks het stokje over aan hun kleindochter. “Ik werkte in Amsterdam, maar wilde de stad uit nadat ik de diagnose borstkanker kreeg. Ik ben in Drenthe naast mijn opa en oma gaan wonen en zag ze met plezier naar de zaak gaan.”

De grootouders van Van Dijk hadden al vaker nagedacht over de verkoop van het bedrijf, maar vonden telkens geen goede opvolger. Van Dijk: “Ik zei: ik heb wel plannen voor het bedrijf. Moet ik het niet gaan doen?” De reactie van haar opa en oma was meteen enthousiast: “ze zeiden: kom maar mee naar de zaak en ga maar dingen leren.”

“Het bedrijf loopt goed en levert een mooie dienst die uniek is in Nederland.” Van Dijk borduurt voort op de expertise die haar grootouders opgedaan hebben. “Mijn oma heeft mij alles geleerd, zij zit al heel lang in het vak en weet alles van de verschillende stoffen.” Liever richt Van Dijk zich op de bedrijfsvoering. “We hebben een goed team, waar ik vertrouwen in heb. Maar het is prettig dat ik zelf weet hoe alles werkt. Als iemand een vraag heeft moet ik die kunnen beantwoorden.”

Met Van Dijk haar gezondheid gaat het inmiddels goed, ze is geopereerd en herstellende. Ook zakelijk heeft ze het afgelopen jaar al een hoop in gang gezet, al is ze op papier nog geen eigenaar. “Aan het einde van het jaar is het zover. Dan kunnen mijn opa en oma met pensioen. Dan wil ik het zelf kunnen. Maar bij vragen kan ik natuurlijk altijd bij hen terecht.”

“Ik zou niet weten waarom ik lang moet wachten op het openen van meerdere vestigingen, het liefst verspreid over Europa. Als de kwaliteit maar goed blijft.”

Emily van Dijk

Nieuwe eigenaar, Silk & Satin

Rebranden

Met de overname wil van Van Dijk het bedrijf rebranden. “Onze klanten zijn mijn leeftijdsgenoten. Ik weet hoe de bruid van nu denkt en kan daarop inspelen.”

Silk & Satin werkt samen met een aantal toonaangevende bruidsmodezaken. Van Dijk: “Deze banden wil ik uitbreiden, waardoor we eerder in het hoofd van de bruid komen. Onze service is de enige manier om je jurk goed te bewaren, waardoor het echt een aandenken aan je mooiste dag wordt.” Als het aan van Dijk ligt denkt een bruid voor het huwelijk al aan het reinigen van haar jurk. “Een bruid moet zich tijdens haar feest geen zorgen maken om de jurk, omdat ze weet dat wij hem mooi gaan schoonmaken.” Een glas rode wijn over een witte bruidsjurk is volgens Van Dijk dan ook geen probleem voor Silk & Satin.

Na de overname heeft Van Dijk ambitieuze groeiambities. “Ik zou niet weten waarom ik lang moet wachten op het openen van meerdere vestigingen, het liefst verspreid over Europa. Als de kwaliteit maar goed blijft.”

Maar Van Dijk begint klein: “De website aanpakken, klantbeleving verbeteren. Daarnaast wordt er momenteel niks aan marketing en sales gedaan.”

“De drijfveer van Silk & Satin is altijd dat de klanten supertevreden zijn,” zegt Van Dijk. Dat merkt ze aan de positieve reacties die ze krijgt als ze een jurk schoon aflevert of online: “Mensen plaatsen filmpjes op sociale media over hoe mooi een jurk is geworden na onze reiniging.”

Bedrijfsopvolging

Bedrijfsopvolging

Bedrijfsopvolging is een cruciale stap in de levenscyclus van een onderneming. Het brengt uitdagingen met zich mee, maar biedt ook de mogelijkheid voor vernieuwing en groei.

Lees hier over het traject van bedrijfsopvolging door jonge ondernemers, waarbij ze de erfenis van hun voorgangers omarmen en hun eigen stempel drukken op het bedrijf.

Eper Stoom- en Wasserij

Ook Marco Schuurman en Johnny Vos namen een textielservicebedrijf over. Begin dit jaar zijn Schuurman en Vos ingestapt als mede-eigenaren van de Eper Stoom- en Wasserij. Op den duur zal het bedrijf volledig aan hen overgedragen worden.

Lees hier hoe dat ging.

Lees meer artikelen in deze categorie