Wetsus patenteert innovatieve PFAS-verwijderaar

apr 22, 2024 | Nieuws

Watertechnologie-instituut Wetsus heeft een toepassing gepatenteerd om PFAS uit het effluent te verwijderen en vervolgens te vernietigen. De onverwoestbaar geachte chemische verbinding PFAS lijkt zijn meerdere te moeten erkennen in een ringvormig molecuul. Dit is een belangrijke ontdekking. PFAS is de verzamelnaam voor stoffen die tot nog toe nauwelijks afbreekbaar blijken. Daardoor hopen ze zich op in de natuur, met gevolgen voor de volksgezondheid.

De ontdekking van het ringvormige molecuul werd gedaan door de Wageningse hoogleraar Han Zuilhof. Hij benaderde Wetsus om te kijken of zijn innovatie ook in de waterwereld toepasbaar zou zijn.

Wetsus wil de innovatie verder uitwerken in samenwerking met de universiteiten van Wageningen, Twente en Eindhoven en met ondersteuning van de oostelijke waterschappen.

Volgens Post is het niet ondenkbaar dat over een jaar of twee of drie bij praktijktesten PFAS via een filter uit het effluent van een zuivering kan worden gehaald. Als het PFAS is opgevangen in de filter, zou het vernietigd kunnen worden met een op alcohol gebaseerde mix.

Lees het volledig artikel hier

Lees meer artikelen in deze categorie