Wasserij upgrade bespaart wasserij tijd en geld

okt 21, 2022 | Innovatie

Wat is de invloed van logistieke systemen op de prestaties van een wasserij? Dat is zichtbaar geworden bij Göddecke Textil-pflege GmbH in Lippstadt. In december 2021 heeft WSP daar, naast verschillende logistieke systemen, ook haar intelligente besturingssoftware WinWash geïnstalleerd.

Vanwege het gebrek aan ruimte in de wasserij, heeft Göddecke besloten om nieuwe logistieke systemen te installeren. Door het nieuwe hangbaansysteem is er meer ruimte op de werkvloer beschikbaar gekomen omdat veel containers overbodig geworden zijn.

Daarnaast wilde men de interne logistiek van het klantgebonden wasgoed beter onder controle hebben. Voorheen pakten de werknemers de badstof aan de voorkant van de badstofvouwers uit containers en aan de achterkant stopten ze het daar weer in. Men deed dus veel handmatige handelingen die nu niet meer nodig zijn: het badstof wordt op klantniveau op het juiste tijdstip op een ergonomische manier aangeleverd. Om deze efficiënte verbetering te bereiken is de WinWash software geïmplementeerd. De machines ontvangen nu altijd automatisch de zakken met wasgoed. Het sorteren van de verschillende artikelen gebeurt sinds de oplevering in een sorteersysteem in plaats van containers. Rechtstreekse aanvoer naar de machines bespaart ruimte en capaciteit, en natuurlijk mankracht. Niemand hoeft meer een container te legen en rond te duwen. Dat zijn grote voordelen.

Minder afhankelijkheid personeel

Naast de technische voordelen, hebben de vernieuwingen ook gezorgd voor een ander personeelsbeleid. Vroeger had men veel werknemers nodig die precies wisten waar welk wasgoed werd verwerkt en wanneer, omdat het in containers verpakt zat. Met het hangbaansysteem komt het wasgoed op de juiste punten aan wanneer de productiemanager dat heeft besloten en wordt het daar verwerkt. Deze vereenvoudiging van de werkzaamheden heeft invloed op de benodigde kwalificatie van het personeel. De doorlooptijd van het personeel in de wasserij is hoog. Met het nieuwe systeem kan het bedrijf de flow beheersen zonder veel personeel te hoeven opleiden. De werknemers hoeven immers niet zelf de beslissingen te nemen of kennis in hun hoofd te hebben omdat de kennis van het verwerkingsproces grotendeels in de software is opgeslagen.

Meer bufferruimte

Door de komst van de nieuwe hangbaan aan de schoongoedzijde heeft de klant de buffer nu aan de schoongoedzijde. Voorheen had men weinig bufferruimte en konden ze niet veel voorwassen. Hun basisidee is altijd om de was die beschikbaar is gelijk te wassen, ook al hoeft die niet af te zijn. Want als er iets met de wasbuis of drogers gebeurt, is het tenminste al aan de schone kant. Op die manier kunnen zij zoveel mogelijk vooruit werken.

Vloeiende overgang

Een belangrijke reden om voor WSP te kiezen was de reeds geleverde Laundry Dashboard software. De vloeiende ombouw gaf de klant vertrouwen voor dit project.
WSP beschikt over voldoende medewerkers beschikt om een dergelijk groot project tijdens lopende werkzaamheden uit te voeren. De wasserij mocht namelijk geen dag dicht.
Het project omvatte veel verschillende transport- en buffersystemen, alsmede een geavanceerd softwaresysteem. Met WSP had de klant alles uit één hand.

Lees meer artikelen in deze categorie