Wasserij Smeele: Hofleverancier!

Een bijzondere, feestelijke gebeurtenis in onze sector. Dit laten we niet ongemerkt voorbij gaan. We hebben Bob Smeele gevraagd wat het predicaat Hofleverancier voor het bedrijf en de familie Smeele betekent.

Hoe is het met jullie en jullie bedrijf na de media-aandacht?

We zijn er zelf vrij nuchter onder. Het is absoluut een fantastische onderscheiding, maar het werk gaat de volgende dag gewoon weer door. Op het moment is het druk binnen in de zaak, echter dit is meer te wijten zijn aan personeelstekort dan aan toegenomen drukte door het hofleveranciersschap.

Wat is jullie ervaring nu jullie je hofleverancier mogen noemen?

We zijn het natuurlijk pas sinds kort, nieuwe aanvragen die verband zouden kunnen houden met het hofleveranciersschap zijn op twee handen te tellen. Nu is het ook niet iets waar wij actief mee promoten naar de buitenwereld. Het schild moet bijvoorbeeld nog altijd opgehangen worden aan de voorgevel.

Hoe reageren jullie klanten?

Onze klanten zijn altijd erg betrokken bij de wasserij, waarvan sommigen zelfs meerdere generaties hebben meegemaakt. Naast de felicitaties vanuit de klantenkring voelen we ook vanuit deze hoek een soort trots op de prestatie.

Wat moet je ervoor doen om hofleverancier te worden?

Het verschil met een erkenning voor een persoon of een bedrijf is de manier van aanvragen. Voor een persoon kan iemand anders het aanvragen en voor een bedrijf zal je dit zelf moeten doen. Je moet als het ware jezelf een klopje op de schouder geven, wat tegen ons gevoel in gaat. Het was toen een oud-wethoudster van Maassluis langskwam, die aangaf dat we ondertussen toch wel hofleverancier zouden moeten zijn, dat het een gespreksonderwerp werd. Toen wij kenbaar maakten dat we het een fantastische onderscheiding vinden, maar het apart vinden om dit voor jezelf aan te vragen, bood zij aan dit voor ons te doen en ons te helpen in het traject.

Een aanvraag mag enkel gedaan worden in een jubileumjaar, bovendien moet het bedrijf minstens 100 jaar oud zijn. Ons 200-jarige jubileum was dus een mooie gelegenheid. Zowel bedrijf als de eigenaar wordt volledig doorgelicht door verschillende afdelingen van justitie. Denk hierbij aan financiën, arbeidsomstandigheden en of de leidinggevenden van onbesproken gedrag zijn. Ook moet je kunnen bewijzen dat je als bedrijf daadwerkelijk zo oud bent en je gedurende de jaren ook maatschappelijk hebt ingezet. Na het verkrijgen van het predicaat, is er een enkele belofte die nageleefd dient te worden: “Het bedrijf moet alles nalaten wat de reputatie zou kunnen schaden”.

Waarom hebben jullie besloten om het predicaat hofleverancier aan te vragen?

De voornaamste reden vanuit ons is toch erkenning voor de voorgaande generaties. Hiernaast is het vanzelfsprekend een titel om trots op te zijn en een prachtig uithangbord voor het bedrijf.

Hoe kijken jullie naar 2023? Wat zijn de plannen, uitdagingen?

Na Covid-19, belanden we als bedrijf in de volgende crisis. De gestegen kosten zullen invloed hebben in 2023. Echter is het ook een goed moment om kritisch naar je bedrijf te kijken, zo zijn we veel bewuster aan het werk en hebben we de bedrijfsprocessen efficiënter ingevuld. Alleen hiermee redden we het simpelweg niet, er valt met efficiënter werken maar tot op een zekere hoogte besparingen te behalen. Hierdoor zijn we ook naar andere machines, zonne-/warmtepanelen etc. aan het kijken om ook het verbruik van energie aanzienlijk te verminderen.

In 2023 gaan wij met dezelfde passie door met wassen als dat we de afgelopen 200 jaar gedaan hebben!

200 jaar geleden begon Smeele als blekerij en groeide het uit tot een wasserij voor hotels, zorginstellingen en andere organisaties. Al die jaren is Smeele in Maassluis en omgeving ook particuliere klanten blijven bedienen.

Jaap Smit, Commissaris van de Koning voor de provincie Zuid-Holland is namens de koning naar Maassluis gekomen met de uitspraak dat het de koning behaagd heeft Wasserij Smeele BV het predicaat Hofleverancier toe te kennen. Het koninklijk predicaat betekent dat de familie Smeele, met intussen de zesde generatie aan het roer, de komende 25 jaar het Koninklijk wapen mag voeren. De Commissaris van de Koning onthulde samen met burgemeester Edo Haan het wapenschild.