Voorzitters van Vematex en SVT blikken terug op 2023 en kijken vooruit naar 2024

Walter ten Hagen blikt terug: ‘Probeer elkaar in leven te houden’

Walter ten Hagen, voorzitter van Vematex, blikt terug op het afgelopen jaar. Met welke uitdagingen kreeg de branche te maken? En wat kunnen we in 2024 verwachten?

“Het is een lastig jaar geweest”, zegt Walter. “Voor de hele branche. De energiecrisis en de bijbehorende hoge prijzen en de nasleep van de coronacrisis hebben veel wasserijen bijna de kop gekost. Bovendien heerst er nog veel strijd tussen verschillende wasserijen.”

Volgens de voorzitter zijn veel klanten aan het lobbyen, vooral in de horeca. “Er wordt stevig gebouwd of uitgebreid in hotels. Daardoor wordt de vraag naar wasserijen om het textiel te verwerken groter dan het aanbod”, legt hij uit. “Dat komt omdat wasserijen de vraag niet kunnen verwerken. Er is te weinig wascapaciteit, door een tekort aan werknemers en een negatief belastingklimaat. Werk je als personeel over, dan is er geen marge om overuren uit te betalen.”

Automatisering

Volgens Walter komt er daarom een steeds grotere vraag naar oplossingen met artificial intelligence (AI). Dat ligt voornamelijk aan het personeelstekort. En automatisering is dan het antwoord. “We proberen de tekorten op te lossen met de inbreng van ‘slimme’ oplossingen en robots. Al is dat de laatste jaren ook niet zonder uitdagingen geweest. We hebben veel problemen gehad met de levering van diverse materialen na de coronacrisis.”

Hij doelt onder andere op een tekort aan chips, die een lange levertijd hadden. “Dat loopt nu beter, waardoor we nog meer kunnen focussen op de ontwikkelingen in AI en robotica.”

Verduurzamen

De inzet in robotica is volgens de voorzitter ook een vorm van verduurzamen. “Robots worden in principe niet ziek”, zegt Walter. Hij vertelt dat het soms best lastig is om te gaan met de beperkingen in beschikbaarheid van je personeel. “Robots hebben geen plaspauze, een broodje bij de lunch of een werkdag van maximaal acht uur. Om verder te komen als wasserij is het belangrijk dat je een stap maakt in vergaande automatisering.”

Er zijn veel wasserijen die deze stap willen maken, maar er volgens Walter geen mogelijkheid in krijgen. “Ze hebben er vaak, mede door de hoge energiekosten en stijgende loonkosten, de financiële middelen niet voor. En helaas staan banken ook niet te springen om bedrijven in onze branche te financieren. Daarom is het belangrijk dat ons imago verandert, aangezien we een zeer innoverende branche zijn die veel initiatief ontwikkelt om energie te besparen en efficiënter en slimmer te werken.”

Professionaliseren

Wasserijen worden volgens de voorzitter nu tegengehouden. “Dat vind ik heel jammer. Veel bedrijven willen echt en zouden een slag kunnen maken om verder te professionaliseren. Maar dat automatiseren wordt ze door banken nu niet altijd gegund.”

Walter hoopt toch dat AI en robotica het komende jaar meer wordt toegepast in de wasserij, op veel verschillende afdelingen. “Tot nu toe werd het hoofdzakelijk toegepast in het verwerken van handdoeken. Maar we merken nu dat er steeds meer vraag komt om andere afdelingen te automatiseren. Daar gaan we hard mee aan de slag.”

Kleine markt

“Mijn wensen voor volgend jaar? ik zie de energiekosten graag verder dalen en dat we stoppen met zo sterk op prijs concurreren en meer gaan samenwerken zodat bedrijven niet in de problemen dreigen te komen. De markt is al zo klein. Probeer elkaar in leven te houden”, benadrukt Walter. “Ik zie de toekomst zeer hoopvol tegemoet, omdat we nog veel oplossingen kunnen bedenken met nieuwe soorten AI in combinatie met robotica.”

De meerwaarde van onze branche moet over de bühne

Annemarieke Janssen, voorzitter van Sichting Vakblad Textielbeheer (SVT) blikt terug op 2023. Voor SVT begon 2023 zonder Marianne & Peter Wennekes, maar met Arthur Linssen en zijn team in Gorinchem. Een verandering die een zeer memoriabele periode afsluit en deuren opent voor vernieuwing.

Binnen het bestuur hebben we dit jaar ook afscheid genomen van Rens Plandsoen, die vanaf medio 2011 namens Vematex optrad. David Tiegelaar heeft het stokje van Rens overgenomen en daarnaast is Leon Wennekes toegetreden om samen met Chantal Drent de NETEX te vertegenwoordigen. Hiermee hebben we dit jaar weer een voltallig bestuur waarin twee bestuursleden namens respectievelijk de verenigingen FTN, NETEX en VEMATEX de belangen vertegenwoordigen om onze branche goed naar buiten te brengen; ondermeer door middel van het realiseren en verspreiden van een vakblad.

MAAR…

We constateren dat best veel mensen in onze branche het vakblad Textielbeheer helemaal niet kennen. Het blad staat vol met artikelen over bedrijven in de markt, actuele thema’s en innovaties van leveranciers in de branche. Eerder Peter en Marianne, en nu Arthur met z’n team steken veel tijd en energie in dit blad en het is dan toch zonde als mensen, actief in de branche, dit blad niet kennen.

Reclame maken voor een vaktijdschrijft doen we met plezier, maar als we als brancheverenigingen onze strategie en ontwikkelingen willen delen op één platform om daarmee een groot publiek te kunnen bereiken, dan moet het ook bij dit publiek aankomen!

In het voorwoord van Blad 2023.07 heeft u kunnen lezen dat de focus in 2024 ligt op meer gedrukte bladen met inhoudelijk goede artikelen over uiteenlopende onderwerpen in begrijpelijke taal. In de overtuiging dat het lezen van artikelen over en uit de branche verbindend werkt zou het vaktijdschrift straks binnen alle gelederen van uw bedrijf beschikbaar moeten zijn. We leven niet meer in een tijdperk dat de directeur-eigenaar de enige is die contacten met stakeholders heeft, dus laten we er voor zorgen dat we samen de meerwaarde van onze branche over de bühne brengen.

Samen met Linssen Bureauservices streven we ernaar dat alle vernieuwde communicatie-uitingen, waaraan ook komend jaar hard wordt gewerkt, het visitekaartje van de branche en haar stakeholders worden. “Hoort en zegt het voort!”.

Het bestuur van Stichting Vakblad Textiebeheer(SVT) wenst iedereen hele gezellige dagen en in alle opzichten een wonderschoon 2024.