Het United Repair Centre (URC) is gevestigd in Amsterdam en is een business to business kledingreparatiebedrijf. De kleding wordt gerepareerd door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het URC wil de kledingindustrie veranderen onder het credo: ‘putting people first to change the clothing industry’.
“Hoe kan ik zorgen dat in de transitie naar circulariteit banen worden gecreรซerd voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt?” Is de vraag waarmee Thami Schweichler, oprichter van het United Repair Centre rondliep.
“In de circulaire transitie van modemerken is een aantal diensten nodig. Bijvoorbeeld de wasserij en de tweedehands kledingmarkt,” zegt Schweichler. “De recommerce van gebruikte kleding is een groot onderdeel van nieuwe circulaire basismodellen van modemerken. Reparatie is daar de kern van.”
Probleem is dat het vakmanschap dat nodig is om kleding te repareren veelal naar het buitenland verplaatst is. “Vroeger kon ieders oma kleding repareren. Nu kan bijna niemand het meer,” Aldus Schweichler. Fast fashion zorgt er namelijk voor dat het goedkoper is om nieuwe kleding te kopen dan om deze te laten repareren.
Het United Repair Centre werkt veel met mensen met een migratieachtergrond die ervaring hebben met het repareren van kleding. De kennis van kledingreparatie had het bedrijf dus in huis. Het Amsterdam Economic Board bracht Schweichler vervolgens in contact met duurzaam kledingmerk Patagonia. “De infrastructuur rondom het verzamelen en repareren van kleding hebben we van Patagonia geleerd.” Als founding partner is Patagonia sinds de start van het URC in 2022 betrokken bij het initiatief.
“In de circulaire transitie van modemerken is een aantal diensten nodig. Bijvoorbeeld de wasserij en de tweedehands kledingmarkt,”
Kennis doorgeven
Inmiddels is het URC flink gegroeid en repareren 20 medewerkers jaarlijks zo’n 30.000 kledingstukken van partners als Patagonia, Decathlon Nederland, sportmodemerk Lululemon, outdoormerk Cortazu en outdoorwinkel Kathmandu. Onlangs is het URC verhuisd naar een nieuwe locatie, waar de kledingreparateur wil doorgroeien naar 50.000 gerepareerde kledingstukken aan het eind van het jaar met 60 arbeidsplekken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Om deze mensen van de juiste opleiding te voorzien start binnenkort de Academy van het URC. In samenwerking met het ROC Amsterdam wordt een opleiding tot kledingreparateur gegeven. Studenten zijn daarna verzekerd van een baan bij het URC. “Op die manier geven we onze kennis over duurzaam kleding repareren door,” aldus Schweichler.
Om duurzaam te werken wil het URC zoveel mogelijk lokaal opereren. Vandaar dat de kledingreparateur in november een vestiging opent in het Verenigd Koninkrijk. “Door de Brexit is het moeilijk om kleding door de duane te sturen,” legt Schweichler uit. “Modemerken vroegen toen of we ook kleding in het VK willen repareren.” Ook daar staat de sociale missie van het URC voorop. “We gaan in de armste buurten werken met name met mensen met een migratieachtergrond.”
Uiteindelijk is het plan om nog verder de grens over te gaan. “We willen geen pakketten met kleding over de hele wereld sturen en daarom dicht bij onze partners te zitten. We willen duurzaam en sociaal werken en zo de kledingindustrie veranderen: putting people first to change the clothing industry.”
Als het aan Schweichler ligt wordt de missie van het URC vertaald naar de Uitgebreide producentenverantwoordelijkheid die sinds 1 juli van kracht is. “Het zou mooi zijn als de UPV een instrument is om circulariteit te faciliteren en te versnellen.” Ook Schweichler zat aan tafel bij het overleg over de nieuwe wet. “Ik heb erop aangedrongen om niet alleen te praten over repareren, maar ook over de kwaliteit van kleding en waar die kleding vandaan komt. Kleding die langer meegaat is immers duurzamer.” Vandaar dat Schweichler pleit voor een garantie op kleding. “De aanpak is simpel, maar de hele structuur en supply chain moeten dan veranderd worden. Zo ontstaan er nieuwe businessmodellen. Daar profiteren de mensen van.”