Nedlin gaat op Business Park Stein, achter het bestaande pand in Esloo, een nieuwe wasserij voor de gezondheidszorg bouwen. Het gebouw wordt 11.000 m2 groot en behuist alle kernbegrippen die de wasserijwereld van de toekomst vormgeven: hygiene, procesoptimalisatie, robotisering, ketensamenwerking, circulariteit en duurzaamheid. Daarmee wil Nedlin haar klanten een bijzonder hoog niveau van toegevoegde waarde gaan bieden.
Nieuwe norm
De planning van de bouw duurde meer dan 2,5 jaar. Nedlin had een duidelijk doel: het neerzetten van een nieuwe norm. Met automatisering, robotisering en kunstmatige intelligentie het hele proces optimaliseren om een hogere efficiëntie en betrouwbaarheid te bereiken en de bestaande normen in circulariteit en duurzaamheid te overstijgen. Elke stap in het proces werd naadloos afgestemd op de volgende. Van pickrobots met camera’s tot wasbuizen, mangels, magazijn en laaddokken. De vouwmachines zijn bijvoorbeeld afgesteld op de trays waarin het linnen wordt opgeslagen. De iCollector beheert de voorraad. Orders worden automatisch afgewerkt.
Ketenbreed
Om dit niveau van optimalisatie te bereiken hebben Erik de Win en Björn Frijns van Nedlin de hele keten bij elkaar gezet: machineleverancier Kannegiesser, chemieleveranciers Christeyns en TBR Solutions, roboticabedrijf Inwatec en opbergsysteemleverancier I-Collector. Actenium zorgt daarnaast voor de verbinding tussen de machines van Kannegiesser en de I-Collector, Architecten aan de Maas en Willems Bouwbedrijf BV zijn verantwoordelijk voor de bouw. Een extern deskundige van LOIS Advies adviseert bij het verduurzamen van het hele bouwproces. Bij elk besluit worden de gevolgen voor het milieu meegenomen.
Haarnetjes en chips
Om absolute hygiene naar de klant te garanderen, is de nieuwe wasserij zo opgezet dat de hoogste hygiënestandaard in de branche kan worden bereikt. Er is een strikte scheiding tussen vuil en schoon wasgoed. Er wordt gewerkt met een hygiënesluis voor medewerkers en bezoekers en zij dragen haarnetjes. Daarnaast is automatisering en robotisering ingezet om het aantal overpakmomenten verder te minimaliseren. Dat is niet alleen fijn voor klanten, maar ook voor medewerkers. Die krijgen straks steeds meer een andere taak. Door de automatisering en robotisering kan de wasserij met hetzelfde aantal medewerkers veel meer was verwerken. Werk dat nu handmatig gebeurt, gaat straks automatisch met behulp van chips. Medewerkers worden steeds meer als operator ingezet.
Vleermuizen
BREEAM is de certificeringsmethode voor duurzame gebouwen. Van de verschillende niveaus van duurzaamheid is het niveau wat Nedlin beoogt, “Outstanding”, het hoogste. Ook een duurzaam gebouwde omgeving wordt daarin meegenomen. Naast een verantwoord linnenaanbod, eigen waterzuiveringsinstallatie, efficiëntere warmtestromen en hoge isolatie wordt de omgeving ingericht op biodiversiteit. Het energieverbruik zal daarmee dalen van 0,09 naar 0,06 m3 gas per kg wasgoed, de CO2-besparing zal stijgen naar 915.546 kg per jaar, en er komen insectenhotels en vleermuizenkastjes. De groenvoorziening wordt aangelegd met lokale soorten.
Resultaat
Wat biedt dit de klant uiteindelijk? Gegarandeerde hygiëne. Hoge efficiëntie en betrouwbaarheid. Lagere kosten. Makkelijker voldoen aan duurzaamheidsnormen. Veel zaken die Nedlin in haar nieuwe wasserij toepast, zijn voortgekomen uit gesprekken met haar klanten. Zo wil zij straks een nieuwe standaard in toegevoegde waarde neerzetten.