Vematex ledenvergadering: Toeleveranciers aan de sector op bezoek bij Christeyns in Gent

De belangrijkste toeleveranciers aan de sector, verenigd in Vematex hield in november haar herfstledenvergadering. Bij voorkeur wordt deze vergadering gecombineerd met een bedrijfsbezoek. Cees van Haasteren, directeur van Christeyns Benelux en al jaren lid en bestuurder van de vereniging had de leden uitgenodigd voor een bezoek aan het hoofdkantoor van Christeyns in Gent met daarbij een rondleiding door de fabriek.

Gezien de reisafstand voor veel van de leden was aan de vergadering en het bedrijfsbezoek een diner en overnachting gekoppeld. Voor deze dag was een goed gevuld programma samengesteld, waarmee een belangrijk doel van de vereniging kan worden ondersteund: het ontmoeten door de leden onderling en het bespreken van de algemene stand der dingen in de branche.

De Vematex leden werden om rond het middaguur in Gent ontvangen door Alain Bostoen, CEO en 100% eigenaar van Christeyns. Tijdens de lunch gaf hij een presentatie over het ontstaan van Christeyns, de overnames die het bedrijf over de jaren heeft gedaan en over de organisatie zoals deze momenteel is ingericht. Toegelicht werd hoe de kernwaarden familie, expertise, passie en continue verbetering in de praktijk worden toegepast.

De groei van Christeyns

In 1946 richtte Jules Robert Christeyns een kleinschalige zeepfabriek op in Gent, België en begon hij in zijn achtertuin met de productie van zepen en detergenten voor wasserijen. In die tijd werd zeep vooral gebruikt om mee te wassen en schoon te maken.

Een 30-tal jaren later, in 1976, nam Albin De Vos, de oom van de huidige CEO Alain Bostoen, de Christeyns-zeepfabriek over. Het bedrijf heeft al een flinke groei doorgemaakt als in 1989 de familie Bostoen het management van Christeyns overneemt.

Mid jaren 90 heeft het huidige management met voorzitter Paul Bostoen, CEO Alain Bostoen en COO Jef Wittouck internationale ambities. Verschillende overnames en samenwerkingsverbanden betekenen het begin van een Europese expansie. Sinds 2021 is Christeyns actief in heel Europa, de VS, de Golfregio, Zuid-Afrika en Azië, en blijft het bedrijf nog steeds groeien. Anno 2023 zijn er meer dan 1200 medewerkers wereldwijd werkzaam voor het bedrijf en is het in meer dan 50 landen actief. Het bedrijf heeft 49 dochterondernemingen, 19 productiefaciliteiten en 13 onderzoekscentra.

Waar het bedrijf zich in het begin vooral bezig hield met het maken van zepen voor wasserijen is het productportfolio tegenwoordig een stuk uitgebreid. Het omvat hygiëneoplossingen voor professionele textielverzorging, de voedingsindustrie, de professionele schoonmaakindustrie, de gezondheidszorg en life sciences sectoren pharma en cosmetica. Christeyns is uitgegroeid van een familiebedrijf tot een grote internationale speler met een sterke verankering in de lokale gemeenschappen.

Rondleiding

Na de bedrijfspresentatie werd de ledenvergadering gehouden met aansluitend de rondleiding door de fabriek en magazijnen. Tijdens de uitleg werd duidelijk hoe goed geluisterd wordt naar de vraag van de markt en hoeveel aandacht uitgaat naar het leveren van constante kwaliteit en veilig werken. De fabriek werkt volcontinu van maandag tot en met vrijdag. Omdat de uitlevering van gereed product alleen overdag plaatsvindt is voor het magazijn een vernuftig buffersysteem ontwikkeld dat de nachtelijke productie verwerkt. Via de zogeheten Passerelle, een overdekte transportrail die over de openbare weg is aangelegd, worden voortdurend producten van de productieomgeving naar het magazijn gebracht.

Aan tafel en bijpraten

Na de rondleiding begaf het gezelschap zich naar het hotel waar iedereen was ondergebracht. Zo kon deze informatieve en gezellige dag worden afgesloten met een diner en een overnachting in de gezellige sferen van het centrum van Gent.