Textielondernemers op weg naar hergebruik in hele keten

feb 2, 2024 | Nieuws

In een nieuw project Circulair textiel maken 150 textielondernemers en organisaties hun keten circulair. Dit doen ze door hernieuwbare, duurzame grondstoffen te gebruiken.

Zo besparen ze materialen, verminderen ze hun CO2-uitstoot en dragen ze flink bij aan een economie waarin afval niet bestaat. 

Textielsector werkt aan uitdagingen 

Het project Circulair textiel is vooral voor innovatieve textielbedrijven, inzamelaars, verwerkers, kringloopwinkels en repaircafé’s. Het gaat over: 

  • hergebruik internationaal 
  • hergebruik in Nederland 
  • recycling, met focus op vezel-tot-vezel recycling 

Ondernemers werken met elkaar aan meerdere uitdagingen rond hergebruik van mode, interieur, tapijt en textiel. Hiermee doorbreken zij de keten en zijn zij een voorbeeld voor andere ondernemers in hun sector. De afgelopen jaren hebben koplopers in deze keten al veel gedaan rond bijvoorbeeld ‘design for recycling’. Dit betekent dat bij het ontwerpen van producten er al voor gezorgd wordt dat ze na hun levensduur gemakkelijk te recyclen zijn. Zo zijn waardevolle materialen opnieuw te gebruiken.  

Onderdeel van Versnellingshuis Nederland circulair! 

Het ketendoorbraakproject valt onder de regie van het Versnellingshuis Nederland circulair!. Zij stemden het af met de Transitie Agenda Consumptiegoederen. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is een samenwerkingspartner in het Versnellingshuis. 

Circulair textiel is het 4e ketendoorbraakproject dat het Versnellingshuis Nederland circulair! goedkeurde. Met ondersteuning van ketenregie kunnen de ondernemers (ketenpartijen) hun plan van aanpak uitvoeren. De partijen werken samen aan de juiste omstandigheden om investeringen in haalbare businesscases op te halen. En om belemmeringen weg te nemen. Het project loopt 3 jaar. 

Het eerste ketendoorbraakproject keurde het Versnellingshuis in juli 2023 goed. Dat project is voor hergebruik van staal in de bouw. In november 2023 kwamen daar twee projecten voor circulair plaatmateriaal en circulaire vloeren bij.  

Lees meer artikelen in deze categorie