Texon sluit warme winkel en kiest voor zakelijke klant

jan 23, 2024 | Ondernemen

Stomerij en wasserij Texon gooit het roer om. Jaren was de warme winkel van Paul van Summeren en Lies Groot Bluemink een begrip in de omgeving van Tilburg. Maar nu stopt het stel met de winkel en gaan ze zich enkel richten op zakelijke klanten.

Paul van Summeren heeft zo’n veertig jaar geleden de zelfbedieningswasserette van zijn moeder overgenomen. Vanuit daar heeft hij het bedrijf uitgebreid tot een stomerij en later ook wasserij. Later liep hij Lies Groot Bluemink tegen het lijf. Sindsdien werkt het stel samen in de zaak.

In de loop van de jaren merken Paul en Lies dat de vraag naar stomerijdiensten afneemt. “Het kledingpatroon van mensen is veranderd. Kleding werd goedkoper en er ontstond een weggooimaatschappij,” legt Paul uit. “Daar hebben we op tijd op ingespeeld.” Dat deed Texon door meer in te zetten op de wasserij voor zowel particulieren als bedrijven.

Desondanks loopt de Tilburgse stomerij goed. “Het is echt heel druk,” vertelt Lies. Toch gaat het stel afscheid nemen van de winkel. “Dat doet wel een beetje zeer.”

Vanaf 1 januari 2024 sluit de warme winkel namelijk en gaat Texon door als wasserij voor zakelijke klanten. “We zijn inmiddels de 67-jaar gepasseerd en hebben beiden te maken gehad met gezondheidsproblemen,” vertelt Paul. “Dat is een wake-up call.”

Vandaar dat het stel heeft besloten om het rustiger aan te gaan doen. “De stomerij is heel arbeidsintensief, daarnaast wil ik graag de druk van de winkel kwijt,” zegt Paul. Lies werkt veel in de winkel. “Ik vind het dubbel, want ik ga de klanten missen. Maar de hectiek van een drukke winkel en de combinatie van productie en het helpen van klanten wordt te veel.”

Makkelijke handel

Of het stel het veel rustiger gaat krijgen is nog maar de vraag. Paul en Lies zijn bezig om een aantal bedrijven als nieuwe klant binnen te halen. Volgens Paul is werken met bedrijven minder hectisch. “We kunnen het beter plannen en we hebben vaste afspraken met onze klanten. Wat dat betreft is de handel makkelijker dan in de stomerij.”

“Daarnaast is bedrijfskleding eenvoudiger te reinigen,” legt Paul uit. “Dat soort kleding is veel makkelijker te verwerken. Daar hoeven onze medewerkers geen cursus voor te volgen. Maar als ik iemand wil leren hoe je een broek moet persen ben ik een paar maanden verder.”

Texon gaat zich richten op de midden-kleine klanten. “We zijn geen grote wasserij en dat willen we ook niet worden.” Volgens Paul is dat voor sommige midden-kleine bedrijven een uitkomst. “Grote wasserijen zitten niet te wachten op kleine klanten, dat past niet in hun proces. Dat soort klanten past beter bij ons.”

Wat de plannen voor de toekomst zijn? Voorlopig halen Paul en Lies nog veel plezier uit hun werk. “Maar tegelijkertijd ben ik het bedrijf aan het perfectioneren met in mijn achterhoofd dat iemand het eventueel over een paar jaar kan overnemen,” aldus Paul.

Lees meer artikelen in deze categorie