Training detacheren

Voor de cursus Textielwarenkennis en training Detacheren hebben we een interview gehouden met Sjani Tulner. Zij is werkzaam bij Van Boordt Stomerij in Driebergen. Door haar ervaring te delen hopen we dat er een beter idee ontstaat van de te volgen cursus.

Sjani aan het woord:

“U, mijn vakgenoten weten het, met een goede detachering verdwijnen vlekken als sneeuw voor de zon.

Als nieuweling in het vak wil ik ook leren toveren, wegtoveren voornamelijk. En dan niet de stof, maar wel de vlek. Om dat laatste voor elkaar te krijgen is het handig om het verschil tussen dierlijke, plantaardige en synthetische vezels te kennen. Ervaring leert dat verschil te herkennen door het voelen en zien van de vezels. Wol en acryl in breisels lijken op elkaar. Een viscose en een zijde kunnen dezelfde glans en soepelheid hebben.

Het dons in het donzen jack kan goed vervangen worden door gerecyclede petflessen en toch luchtig aanvoelen. Voor de drager is dat misschien een verschil in prijs of een milieubewuste keuze. Voor ons als reinigers is het een groot verschil, want wij moeten de wijsheid hebben om zijde of dons anders te behandelen dan bijvoorbeeld viscose. Het dons moeten we opschudden terwijl de ex-petfles minder klontvorming heeft. Wol wassen kan vaak met veel beleid, dat beleid hoeft niet in acryl gestoken te worden.

Daarom heb ik eerst de cursus Textielwarenkennis gevolgd. Dit was een positieve ervaring voor mij, een stukje praktijk, voelen aan stoffen, uitproberen. Stap één is het herkennen van de materialen die men reinigt. Daarna mocht ik me, onder leiding van meester Marcel van Kreussler, verdiepen in het detacheren. We waren met z’n drieën, een fijn aantal. De theorie had ik al een paar keer doorgelezen. Ook had ik van mijn collega meester Dirk Hald en het detacheerschema dat we hebben hangen al het één en ander geleerd. Nu kwam ik bij de praktijkles. Zoals bij mij gebruikelijk waren de vragen naar de achtergrond verdwenen: “Hoe moet ik mijn zepen/detacheermiddelen doseren. Welke middelen kan ik door elkaar gebruiken?”

Het viel me tegen dat we niet van ons zelf materialen en vlekken mee mochten nemen om te bekijken en mee te stoeien. De lesdag was fijn om bij te wonen. Door mijn dyslexie en autisme komt informatie soms beter binnen als het op diverse manieren wordt aangeboden. Het lezen had ik gedaan. Door de cursus heb ik geleerd om datgeen wat ik gelezen heb in de praktijk toe te passen, en nu probeer ik het detacheren me eigen te maken.

Tijdens de cursusdag textielwarenkennis ging het dus over het herkennen van verschillend textiel. Welke soorten textiel zijn er en wat zijn de reinigingsmogelijkheden en risico’s. Tijdens de cursusdag detacheren werd dat herhaald en werden er vlekken bij gehaald, welke soorten vlekken zijn er, waar herken je ze aan en hoe kun je ze reinigen. Als laatste werd de textielkennis met de vlekkenkennis in de praktijk samengevoegd.

Wisten jullie trouwens… dat ik bang ben met dat stoompistool in de hand?
Het is een fijn idee dat ik nu meer idee heb wat ik doe. En als ik dat doe nu doorzet, word ik misschien ooit een meester, net als jullie”.

Planning praktijk- examendagen 2023

Ook een cursus detacheren of een andere cursus volgen? Hierbij een overzicht van de planning voor het eerste half jaar van 2023. Mochten er nog data veranderen of bijkomen dan wordt dit onder andere in het E-nieuws Textielbeheer en op de website bekend gemaakt.