Subsidies om te verduurzamen massaal aangevraagd

dec 21, 2023 | Nieuws

Demissionair minister Jetten van Klimaat en Energie heeft onlangs in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat van de subsidie ‘Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie’ (SDE++) gretig gebruik is gemaakt. Ondernemers vroegen gezamenlijk 16,3 miljard euro aan subsidies aan, tweemaal hoger dan het beschikbare budget van 8 miljard.

De SDE++ kon tussen 5 september 2023 en 5 oktober 2023 aangevraagd worden. De aanvragen worden beoordeeld door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

De subsidie is bedoeld voor bedrijven en non-profitorganisaties die grootschalig hernieuwbare (duurzame) energie opwekken of met bepaalde technieken de CO2-uitstoot willen verminderen. Het grootste deel van het subsidiebudget is aangevraagd voor projecten voor de afvang, opslag en gebruik van CO2. Daarnaast waren er veel aanvragen voor het opwekken van duurzame energie, zoals het vergisten van biomassa voor de winning van groen gas.

Ook voor de productie van hernieuwbare brandstoffen zijn veel subsidieaanvragen ontvangen, terwijl de aanvragen voor zonne- en windenergie eveneens aanzienlijk stegen. Opvallend was verder dat vooral voor het opwekken van windenergie substantieel meer subsidie werd aangevraagd. Voor het eerst kon men ook subsidies aanvragen voor nog niet rendabele technieken, omdat deze op termijn belangrijk kunnen zijn voor de energietransitie.