De Europese Unie heeft nieuwe strenge richtlijnen opgesteld om ervoor te zorgen dat alle ingevoerde producten, inclusief kleding, aan de vastgestelde veiligheidsnormen voldoen. Dit beschermt consumenten tegen gevaren zoals schadelijke stoffen en brandgevaar. Steeds meer regels richten zich op milieu- en sociale omstandigheden binnen de productieketen.
Op de Europese markt verschijnen steeds meer onveilige producten van niet-Europese aanbieders, die niet aan de EU-normen voldoen en daardoor goedkoper zijn. Onderzoeken tonen aan dat producten die via niet-Europese platforms worden verkocht vaak niet voldoen aan de EU-veiligheids- en labellingeisen. Door het grote volume en de directe levering aan consumenten, is handhaving lastig.
De General Product Safety Regulation (GPSR) treedt op 13 december 2024 in werking. Deze EU-verordening moet de veiligheid van consumentenproducten waarborgen. Kernpunten van de GPSR zijn:
- Verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid: Fabrikanten, importeurs en distributeurs moeten ervoor zorgen dat hun producten veilig zijn. Elk product moet een verantwoordelijke economische operator in de EU hebben.
- Verbeterde monitoring en rapportage: Er komt een beter systeem voor markttoezicht. Incidenten met onveilige producten moeten worden gemeld. Nationale autoriteiten krijgen meer bevoegdheden om producten van de markt te halen en sancties op te leggen.
- Producttraceerbaarheid: Producten moeten contactgegevens van de verantwoordelijke partij bevatten, evenals type-, batch- of serienummers om onveilige producten makkelijk terug te roepen.
- Duidelijke instructies en veiligheidsinformatie: Producten moeten duidelijke instructies en veiligheidsinformatie bevatten voor veilig gebruik door consumenten.
- Kwaliteitssysteem: Fabrikanten, importeurs en distributeurs moeten een kwaliteitssysteem gebruiken om de veiligheid van hun producten te waarborgen.
De GPSR geldt voor bijna alle consumentenproducten op de EU-markt, zoals elektronica, kleding, speelgoed, meubels en huishoudelijke apparaten. Platforms onder de Digital Services Act (DSA) moeten bepaalde productinformatie opvragen en delen, waaronder gegevens van de verantwoordelijke marktdeelnemer in de EU. Naast productveiligheid zijn er ook regels in ontwikkeling voor verantwoord ondernemen, die toezien op de omstandigheden in de toeleveringsketen en de producten die worden aangeboden. Hierdoor zullen er meer controles komen om ervoor te zorgen dat producten aan de normen voldoen.
Door deze maatregelen wil de EU de veiligheid van consumenten waarborgen en een eerlijk speelveld creëren voor alle aanbieders op de Europese markt.
Voor meer informatie klik op de volgende link: Verordening algemene productveiligheid – Europese Commissie