De koepelorganisaties VHT, NVRD, BKN en Stichting UPV Textiel hebben een akkoord voor 2025 getekend voor de inrichting van een circulaire textielketen. Elke partij draagt bij met specifieke kennis in diverse schakels. De samenwerking regelt onder andere het vergoedingensysteem.
De Stichting UPV Textiel vertegenwoordigt ruim 900 importeurs en producenten die textiel in Nederland op de markt brengen, terwijl de koepelorganisaties het textielbeheer verzorgen om afgedankt textiel te hergebruiken of recyclen.
De samenwerking richt zich op innovatie en verduurzaming waarbij ook aandacht is voor de rol van de consument in de circulaire textielketen. Partijen voelen zich verantwoordelijk om consumenten te betrekken via een communicatiecampagne, zodat deze bewuste keuzes maken. Samenwerking met andere partijen is welkom.
De samenwerking komt voor uit het Besluit UPV Textiel, de wetgeving dit doelen stelt voor hergebruik en recycling. In 2025 moet 50% van het gewicht van de in Nederland verhandelde kleding en textiel worden voorbereid voor hergebruik of recycling. Dit loopt op naar 75% in 2030.
Vanaf 16 januari 2025 kunnen alle inzamel-, sorteer- en recyclingbedrijven in Nederland zich registreren als uitvoerende partij om bij te dragen aan de UPV-doelstellingen.
Afspraken over vergoeding, erkenning en monitoring
Binnen de bestaande structuur van textielinzameling, -sortering en -verwerking zijn een vergoedingensysteem, een erkenningsregeling en methoden voor monitoring afgesproken. Dienstverleners krijgen bij voorlopige erkenning een voorschot van 10% op de vergoeding. De erkenningsregeling zorgt voor transparantie in textielverwerking. Het vergoedingensysteem biedt financiële ondersteuning voor UPV-doelstellingen en monitoring geeft gemeenten inzicht in de textielinzameling.Innovatie wordt gestimuleerd met een transitievergoeding voor pilots in vezel-tot-vezel recycling en sortering voor recycling.