Reparatie verslaat recycling: duurzaamheid in werkkleding Mewa

Repareren in plaats van weggooien – het “recht op reparatie” uit de EU-richtlijn voor elektrische apparaten kan ook de kledingindustrie verduurzamen. Dit recht bevordert duurzaam en recyclebaar textiel en vermindert textielafval. Bij Mewa is reparatie van werkkleding al onderdeel van hun service.

Reparatieservice als onderdeel van de routine

Een allround service voor werkkleding en beschermende kleding voldoet aan de eisen van het “recht op reparatie”. Dit omvat het vervangen van bevestigingsmiddelen, het repareren van gescheurde plekken en het vervangen van kledingstukken zoals zakken, mouwen of manchetten. Reparatiesets worden hiervoor geproduceerd, zelfs voor beschermende kleding. Het recyclen van afgedankte kledingstukken is gebruikelijk, zodat functionele onderdelen opnieuw worden gebruikt. Wolfgang Quednau, managing partner van BTTA, benadrukt dat reparatie duurzamer is dan recycling, gezien de jaarlijkse 5,8 miljoen ton textielafval in Europa.

Verminderde hulpbronnen door duurzaamheid

De meeste hulpbronnen worden verbruikt bij de productie van grondstoffen voor textiel. Hoe langer een kledingstuk wordt gebruikt, hoe meer de relatieve milieu-impact vermindert. Professioneel textiel, dat zwaarder wordt belast dan modekleding, bereikt alleen een lange levensduur met hoogwaardige, repareerbare kleding. Om de kwaliteit van het textiel te waarborgen, heeft Mewa een eigen productontwikkeling voor werkkleding en beschermende kleding. Nieuwe materialen ondergaan intensieve tests voordat ze worden gebruikt. Door langdurig gebruik van werkkleding zonder verlies van functie of uiterlijk, wordt duurzaamheid bevorderd en kosten bespaard. Klanten profiteren hiervan, aldus Wolfgang Quednau.

Onderzoek naar recycleerbaarheid

Mewa onderzoekt toepassingen van gerecyclede materialen en recycling van vezels uit afgedankt textiel. Dr. Diana Wolf van Mewa legt uit dat de kwaliteit van gerecyclede materialen een grote uitdaging vormt, zowel voor sterkte als verfgedrag. Het doel is om gerecyclede materialen gelijkwaardig te maken aan niet-gerecyclede grondstoffen.

Gesloten textielkringloop

Mewa werkt aan een onderzoeksproject met Jülich, de Technische Universiteit Braunschweig en de Niederrhein University of Applied Sciences, gefinancierd door het Duitse federale ministerie van Onderzoek en Onderwijs. Dit project onderzoekt chemische recycling van polyester uit vezelmengsels tot herbruikbare vezels. Diana Wolf benadrukt dat “textiel-naar-textiel” recycling een mijlpaal zou zijn op weg naar een holistische circulaire textieleconomie. Ze verwacht dat de nieuwe textielregelgeving binnen de Ecodesign-verordening de ontwikkeling van verbeterde recyclingprocessen zal versnellen.