Rentex sleept niet meer zelf met containers, maar gebruikt agv’s

mrt 14, 2023 | Innovatie

Geen geduw en getrek met containers meer bij zorgwasserij Rentex. Het bedrijf maakt namelijk gebruik van agv’s, oftewel: automatic guided vehicles. De groene wagentjes rijden zelfstandig rond door de wasserij in Bolsward.

Automatisering

Nadat Rentex een tijdsanalyse liet uitvoeren concludeerde algemeen directeur Titus Mulder, dat zijn werknemers een groot deel van de tijd, bijna veertig procent, bezig zijn met het verplaatsen van containers. “Het is positief om dat proces te automatiseren. Nu blijft het personeel op hun plek staan en verplaatsen de agv’s de containers.”

Op de vloer van de inpakafdeling is een route uitgestippeld. Met een lange sticker en een aantal chips op de vloer vindt de agv zijn weg door de hal. Het wagentje weet zelf wanneer het moet stoppen. Een werknemer bevestigt containers of laadt producten en drukt op de groene knop. Zelfstandig rijdt het wagentje weer door naar de volgende stop. Aan het einde van zijn ronde worden de containers afgekoppeld en naar de expeditie gereden.

Voordelen

Het gebruik van agv’s heeft voor Rentex drie grote voordelen. Allereerst bespaart het bedrijf op loonkosten. Dezelfde werkzaamheden kunnen door een stuk minder mensen uitgevoerd worden. Op de lange termijn voorkomt de automatisering verzuim. “Werknemers hebben minder last van hun armen en het aantal fysieke klachten neemt af,” zegt Mulder.
Als laatste dwingen de agv’s structuur af. “Er rijden nu acht wagentjes met elk drie containers erachter. Er staan dus maximaal 24 containers in de hal. Vroeger waren dat er misschien wel honderd.” De karretjes stoppen alleen op de gemarkeerde plekken. Dit levert geen ongewenste opstoppingen of vertraging op.

Zoals bij elke verandering moesten werknemers het “eerst zien dan geloven” voordat iedereen aan boord was, aldus de algemeen directeur. Werknemers waren bang dat er te weinig containers op de inpakafdeling zouden staan en dat het niet zou lukken om met minder mensen, hetzelfde aantal producten in te pakken. “Na een week was iedereen om. Het bespaart een hoop tijd en men was blij dat ze minder fysiek zwaar werk hoeven te verrichten.”

Rentex gebruikt agv’s van Movexx. Deze wagentjes kosten 32.000 euro per stuk en het systeem is eenvoudig te installeren, aangezien er geen grote aanpassingen aan de wasserij gedaan hoeven worden. Volgens Mulder is het makkelijk om met zo’n systeem te beginnen: “je hoeft de vloer niet open te breken, maar enkel wat stickers te plakken. En als je het systeem toch anders wilt, haal je de stickers van de vloer en leg je de route anders neer.” Het karretje rijdt met zo’n 4 kilometer per uur en stopt automatisch voor obstakels. Als de accu bijna leeg is, stopt het wagentje uit zichzelf voor het rek met accu’s en wacht totdat deze vervangen wordt. Met een simpele druk op de knop vertrekt de agv weer.

Lees meer artikelen in deze categorie