Ramadan start zondag 10 maart 2024

mrt 1, 2024 | Nieuws

Dit jaar is de ramadan van zondag 10 maart tot en met dinsdag 9 april 2024. De ramadan is de vastenperiode van moslims. Tijdens ramadan vasten moslims wereldwijd tussen zonsopgang en zonsondergang. Dit houdt in dat zij in die periode niet eten en drinken. Wanneer de maand ramadan ten einde is, begint het Suikerfeest. De periode van ramadan wordt bepaald aan de hand van een maankalender. Hierdoor begint ramadan elk jaar op een andere datum.

Zo ga je als werkgever om met de ramadan
De komende maand staat voor veel mensen in het teken van de ramadan. Sommige werkgevers vasten zelf, bij anderen roept het vragen op. Zoals: moet ik mijn personeel tegemoetkomen tijdens de ramadan? Hoe zorg ik dat de ramadan geen invloed heeft op de werkzaamheden?
Werkgevers zijn werknemers tijdens de ramadan geen extra arbeidsvoorwaarden of aanpassing van werk, tijden of locatie verschuldigd. Maar als aandacht besteed wordt aan vastende medewerkers kan het voor meer verbinding in het hele team zorgen.

Wat is de ramadan?
De ramadan is een periode van bezinning, zelfreflectie, vrijgevigheid, liefdadigheid en saamhorigheid. Iedere moslim beleeft de ramadan anders. De een reflecteert op zijn eigen gedrag, terwijl de ander zijn bijdrage aan de maatschappij evalueert. Het is een spirituele beleving waar ontzegging van eten, drinken, roken en seks van zonsopgang tot zonsondergang bij horen. Deelnemers van de ramadan vasten een maand lang.

Tips en aandachtspunten tijdens de ramadan
Aangepaste werktijden tijdens de ramadan is een veelgenoemde tip. Maar wat kan er nog meer gedaan worden voor een medewerker? Het antwoord hierop is begrip en respect. Dit kan getoond worden door onder andere het volgende te ondernemen:

 

  • Vraag wat jij kunt doen
  • Pas werktijden aan
  • Creëer bidmomenten
  • Bied een gebedsruimte/stilteruimte
  • Organiseer een gezamenlijke maaltijd
  • Denk mee over Eid-ul Fitr

Lees meer artikelen in deze categorie