Puma onthulde samen met een consortium, waaronder Patagonia, PVH en Salomon, het eerste volledig van textielafval gemaakte kledingstuk. Dit project, geleid door CARBIOS, gebruikt een biorecyclingtechnologie om textielafval om te zetten in nieuwe materialen. De technologie breekt polyester af met enzymen, waardoor biogerecycled polyester ontstaat dat net zo goed is als nieuw polyester.
Het doel van dit project is om aardolie-gebaseerde materialen te vervangen door textielafval, waardoor de afvalberg verkleint en de CO2-uitstoot vermindert. Het consortium wil de textielindustrie naar een circulaire economie leiden door 100% vezel-tot-vezel-recycling te realiseren. Hiermee wordt textielafval de grondstof voor nieuw polyestertextiel, wat bijdraagt aan een lagere CO2-voetafdruk en minder afval op stortplaatsen.
Puma’s Chief Sourcing Officer, Anne-Laure Descours, benadrukt dat het doel is om 100% van hun polyester uit textielafval te halen. Dit markeert een belangrijke stap richting een meer circulaire industrie. Ze roept op tot samenwerking om deze technologie op te schalen voor maximale impact.
CARBIOS CEO Emmanuel Ladent prijst de samenwerking binnen het consortium. Hij noemt de productie van het eerste enzymatisch gerecyclede T-shirt een technologische mijlpaal. De gezamenlijke inspanningen hebben geleid tot deze doorbraak in vezel-tot-vezelrecycling.
Het meeste gerecyclede polyester in de industrie komt momenteel van PET-flessen, terwijl slechts 1% van de vezels wordt gerecycled tot nieuwe vezels. De prestatie van het consortium is een belangrijke stap richting een gesloten vezel-tot-vezel-lus op industriële schaal. Deze innovatie belooft een duurzamere toekomst voor de textielindustrie.