Over de grens: wat speelt er in de Franse en Britse textielservice-industrie?

Textielbeheer gaat de grens over en heeft haar internationale evenknieën gevraagd naar onderwerpen die de gemoederen bezighouden en interessante ontwikkelingen in de textielsector van betreffende landen. Vakbladen LCN uit het Verenigd Koninkrijk en het Franse Entretien Textile delen de onderwerpen die het afgelopen jaar speelden in de Britse en Franse textielservice-industrie.

De issues waar de Franse en Britse markt tegenaan lopen zijn logischerwijs vergelijkbaar met thema’s die spelen op de Nederlandse markt. Zo wordt er in zowel Frankrijk als het Verenigd Koninkrijk hard gewerkt aan een energietransitie, waarin energieverbruik teruggedrongen moet worden. Wassen op lagere temperaturen en doelen opgelegd vanuit de overheid spelen daarbij een rol.

Daarnaast staat gezondheid hoog op de agenda. In Frankrijk is een discussie over het gebruik van ozon in het wasproces gaande. Terwijl in het VK nagedacht wordt over de wasmethode voor brandweerpakken, zodat deze minder giftige stoffen doorlaten.

In beide landen wordt nagedacht over het economisch perspectief van de branche. In Frankrijk is een gebrek aan geschikt personeel en vragen wasserijen zich af of ze praktisch en financieel in staat zijn om aan de klimaatwetgeving te voldoen. In het VK maken wasserijen zich zorgen om de hoge inflatie en rentepercentages. Het land verwacht meer faillissementen te zien de komende periode.

Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Nederland hebben te maken met soortgelijke ontwikkelingen, maar gaan daar op een eigen manier mee om. Redacteuren van Entretien Textile en LCN lichten dat toe.

Entretien Textiel

Het Franse blad over de textielverzorgingsbranche heet Entretien Textile. De website en het magazine, dat twee keer per maand verschijnt, voorzien Franse textielverzorgers van het laatste nieuws uit de branche. Laurence Alemanni is hoofdredacteur van Entretien Textile en zet de belangrijkste discussiepunten binnen de branche op een rij.

Droogte en waterbesparing

Om minder water te gebruiken is het mogelijk om water her te gebruiken in het wasproces. In Nederland zijn daar al meerdere geslaagde voorbeelden van. In Frankrijk is deze methode verboden voor het reinigen van textiel. Maar Alemanni verteld dat de wetgeving binnenkort verandert en dat bedrijven al experimenteren met nieuwe processen om water in de toekomst opnieuw te gebruiken.

Entretien

Klik Het gebruik van ozon

Geozoniseerd water wordt veel gebruikt in Franse wasserijen, omdat het wassen op lagere temperaturen mogelijk maakt. Een onderzoeksinstituut van de overheid heeft in september 2023 een waarschuwing afgegeven tegen het gebruik van ozon bij textielreinigingswerkzaamheden. Ozon heeft namelijk in normale omstandigheden de vorm van gas en kan bij inademing van hoge concentraties ernstige ademhalingsproblemen veroorzaken. Herhaalde blootstelling kan zelfs symptomen van astma veroorzaken. Fabrikanten van ozongeneratoren verzetten zich tegen de uitspraken van het onderzoek. Volgens hen is ozon inderdaad een gevaarlijke stof, maar is het door hun ontwikkelde systeem veilig om te gebruiken.

Daarnaast trekt het onderzoek de efficiëntie van ozon in twijfel. Ook beveelt het instituut bedrijven aan te kiezen voor reinigingsmethoden waarbij gebruik wordt gemaakt van traditionele fysische of chemische processen, waarbij de minst gevaarlijke producten en de minst blootgestelde reinigingstechnieken worden gekozen.

Klik hier voor het hele artikel.

Energiebesparing

Net zoals in Nederland moeten Franse textielverzorgers een hoop energie besparen. Om de Europese Klimaatdoelen te halen heeft Frankrijk energiebesparende doelen in haar wetgeving verankerd. De energieconsumptie (gas en elektriciteit) moet daarom in 2030 met 40% gedaald zijn, in 2040 met 50% en in 2050 met 60%. Wasserijen maken zich zorgen om de doelen, omdat dit voor de meeste van hen onhaalbaar lijkt te zijn.

Gebrek aan personeel

In Frankrijk heeft de textielverzorgingssector te maken met een krappe arbeidsmarkt. Voor veel wasserijen is het moeilijk om het juiste personeel te vinden. Vooral technici zijn schaars.

Duurzaamheid

Ook in Frankrijk worstelen textielreinigers met het verwerken van afval. Vanaf 2025 is UPV-wetgeving in alle EU-landen verplicht, maar veel landen hebben al soortgelijke wetgeving. Zo ook Frankrijk. Daar is het verboden om textiel zomaar weg te gooien. Textielreinigers en verhuurders moeten zelf zorg dragen voor een duurzame verwerking of een nieuw leven van het afgeschreven textiel.

Daarnaast stimuleert de Franse overheid de reparatie van kleding en schoenen door korting te geven op kledingreparaties aan particulieren. Gecertificeerde reparateurs, in Frankrijk zo’n 600, kunnen de korting heffen en krijgen deze terug van de overheid. Voor consumenten kan de korting oplopen tot zo’n 25 euro.

Micro-plastics

Bij elke wasbeurt komen er 10 tot 20 miljoen microplastics in het oppervlaktewater terecht. Synthetische textielvezels, zoals polyester, nylon of polyamiden, zijn de voornaamste boosdoeners. Microplastics dringen onze oceanen binnen. Ze kunnen worden ingenomen door zeedieren, met gevolgen voor de menselijke gezondheid, omdat microplastics via de voedselketen naar ons terugkeren. Veel van deze deeltjes komen vrij bij het wassen van synthetische vezels, zoals een fleecetrui. In Frankrijk is het filteren van micro-plastics tijdens het wasproces een veelbesproken onderwerp. Filters zijn in de maak die zo’n 90% van het plastic kunnen filteren.

Laundry and Cleaning News

Laundry and Cleaning News, oftewel LCN, is de Britse tegenhanger van Textielbeheer. Ze verzorgen nieuws over de wasserij- en stomerijsector en alles wat daarbij komt kijken. Dat doen ze online en in het magazine, dat elf keer per jaar verschijnt.

Kathy Bowry is redacteur voor LCN en zet een aantal van hun best gelezen en meest interessante artikelen op een rij en voorziet deze van commentaar. Deze drie artikelen geven een kijkje in de Britse Textielservice-industrie en de uitdagingen waarvoor ze staan.

‘Alles dat glimt’, augustus 2023

In augustus 2023 schreef LCN dat de glitter en glamour van de kroning van Koning Charles een broodnodige glans had toegevoegd aan de heersende matte economie. Maar ondanks moeilijke handelsomstandigheden, zoals de oorlog van Rusland tegen Oekraïne, de Brexit en andere factoren blijven Britse wasserijen overleven en veerkracht tonen.

“Ik denk dat Charlie Betteridge 2023 van de Britse Textile Services Association (TSA) het als beste heeft samengevat voor de nationale industrie in zijn toespraak op de herfstconferentie van de vereniging in oktober. Hij zei: ‘Ik leef voor de dag waarop ik zingend en dansend op het podium kan komen en al onze problemen verdwenen zijn.’ Maar dat is nog niet zover.

Verwijzend naar de covid-jaren vergeleek hij ze met drie jaar van vreselijke diarree ‘maar waar het niveau waar we nu zijn, is 90% terug naar waar de zaken waren toen covid toesloeg. Het is echter een nieuw normaal, maar in die jaren hebben we geleerd ermee om te gaan en de ervaring heeft ons resistenter gemaakt’.

‘Dingen zullen veranderen. Misschien hebben we ons tien tot vijftien jaar te comfortabel gevoeld. We kunnen het aanhoudende effect van de oorlog in Oekraïne niet voorspellen, noch kunnen we het effect voorspellen van wat er in Israël en Gaza gebeurt. Zal dit gevolgen hebben voor de toeleveringsketen? Wie weet? We weten dat hospitality nog steeds een beetje achterblijft. Er komen minder linnenvolumes binnen omdat hotels moeite hebben met het werven van personeel en omdat ze zuinig zijn op linnengoed.’

‘We bevinden ons op een goede plek, maar het is niet perfect. We zullen ons aanpassen en verder gaan’, aldus Betteridge.

Hij somde drie knelpunten op voor de sector:

  • Inflatie is de grootste vijand. De rente gaat omhoog, dit tempert de investeringen en de economie krimpt. Vanuit het oogpunt van hospitality: als de hypotheken stijgen, kunnen mensen zich dan restaurant en hotelbezoeken veroorloven?
  • Veel bedrijven hebben last van de hoge rente, waardoor we faillissementen mee zullen maken.
  • Dit is een complexe industrie met een hoop data: van machines tot chemicaliën en nutsvoorzieningen. Dat brengt de sector een hoop maar heeft ook een keerzijde. Wat gebeurt er als het misgaat? Over cyberveiligheid en de dreiging van gijzelsoftware moet nagedacht worden.”

Klik hier voor het hele artikel.

‘De beschermende kleding van brandweerlieden’, december 2023

“De ingewikkelde kwestie van het effectief schoonmaken van de beschermende kleding van brandweerlieden hield de aandacht bij LCN vast. In 2018 belichtte een BBC News-rapport onderzoeksresultaten van de University of Central Lancashire. Dat onderzoek stelde vast dat Groot-Brittannië met hetzelfde probleem wordt geconfronteerd als eerder in de VS is vastgesteld: een overmaat aan kankergevallen bij oudere en gepensioneerde brandweerlieden. De kans dat een brandweerman in beide landen kanker krijgt, is ruim 30% groter dan voor de algemene populatie.

In het decembernummer schrijft LCN in een artikel van wasserij consultant Richard Neale van LTC Worldwide dat toonaangevende fabrikanten van brandweer en werkkleding in Groot-Brittannië en wereldwijd nu krachtig reageren op dit onderzoek, en dat wasserijen en verhuurbedrijven op passende wijze moeten reageren. Neale legt uitvoerig uit welke machines en methoden om effectieve reiniging te bereiken en ervoor te zorgen dat brandweerlieden worden beschermd nodig zijn. Wassen op lage temperatuur is hiervoor een effectieve methode.”

‘Wassen op lage temperatuur in gezondheidszorgwasserijen’, oktober 2023

De particuliere sector, met name hospitalitywasserijen, wassen in het VK al langer op lage temperaturen. Voor de gezondheidszorg was dit nog geen mogelijkheid omdat de geldende certificaten dit niet toelieten. De techniek en de chemie was voorhanden, maar de wetgeving nog niet. Toen die wetgeving werd veranderd stonden zorgwasserijen klaar om ook op lagere temperaturen te wassen. En toen de energiecrisis zich aandiende waren deze wasserijen daarop voorbereid door met lagere wastemperaturen, minder energiekosten te maken.

Wasserij consultant Richard Neale van LTC Worldwide is van mening dat wassen op lage temperaturen veel voordelen met zich meebrengt in termen van efficiëntie, lagere kosten en een langere levensduur van het linnengoed. Hij is van mening dat de overstap naar wassen op lage temperatuur ook een zekere mate van toekomstbestendigheid biedt, voor als de was in de toekomst elektrisch verwarmd moet worden. Dat is namelijk eenvoudiger op een lagere temperatuur.

Ondertussen moet het mogelijk zijn om de opwarmtijd van de hete was te elimineren, waarbij wordt gestreefd naar een extra belasting per dienst van de wasmachines en een lichte verkorting van de fasetijd in de tunnelwasmachine.”

Klik hier voor het hele artikel.