Ondernemersorganisaties willen ondernemers betrekken bij eerstelijnszorg

mei 27, 2024 | Nieuws

VNO-NCW en MKB-Nederland hebben vorige week een aantal oplossingen voor verbetering van de eerstelijnszorg gestuurd naar de Tweede Kamer. Die debatteerde op 16 mei met minister Helder over dit onderwerp. De eerstelijnszorg in Nederland is van hoge kwaliteit, maar staat steeds meer onder druk, onder andere als gevolg van personele krapte en de dubbele vergrijzingsgolf waar onder andere de huisartsenzorg mee kampt. In hun brief pleiten de ondernemersorganisaties onder meer voor betere en structurele integratie van digitale toepassingen en gegevensuitwisseling en versterking van de band tussen de zorg en ondernemers uit andere sectoren.

‘Bepaalde laagdrempelige zorgvragen kunnen bijvoorbeeld ook door drogisterijen worden afgehandeld en fitness- en gezondheidscentra kunnen mensen adviseren over gezonde voeding, beweging en stress. Betrek deze partijen dan ook bij de toekomst van de eerstelijnszorg’

VNO-NCW en MKB-Nederland

Het is verder essentieel dat er in de eerstelijnszorg ruimte is voor zowel publieke als private partijen. Dit moet in de toekomst gewaarborgd blijven. Daarbij is wel van belang dat er adequaat toezicht is op de bedrijfsvoering van zorgaanbieders om excessen te voorkomen.