Nieuwe EU-richtlijn over luchtkwaliteit

mei 15, 2025 | Nieuws

De Europese richtlijn luchtkwaliteit Ambient Air Quality Directive (AAQD) is recent vernieuwd. Er zijn voor verschillende luchtverontreinigende stoffen nog steeds overschrijdingen van de richtwaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Met deze vernieuwing wil de EU aansluiten op de WHO-richtwaarden.

De EU stelt luchtkwaliteitsnormen vast om de menselijke gezondheid en het milieu te beschermen. Dat wordt al gedaan sinds de tachtiger jaren. Sindsdien is er een aanzienlijke daling van de meeste luchtverontreinigende stoffen gerealiseerd.

De richtlijn luchtkwaliteit is op 10 december 2024 in werking getreden en moet binnen twee jaar omgezet zijn in nationale wetgeving. De nieuwe normen in deze richtlijn moeten in 2030 zijn gerealiseerd. De beoordeling hiervan wordt uitgevoerd met ruim 4.000 meetstations in de EU.

Er zijn nieuwe normen voor meerdere stoffen. De meest bekende zijn: fijnstof (PM10 en PM2,5), stikstofoxiden, zwaveloxiden en ozon. In de vernieuwde richtlijn is ook opgenomen dat mensen die schade lijden aan de gezondheid als gevolg van luchtverontreiniging (boven de EU-norm), recht hebben op compensatie.

Voorafgaand aan de nieuwe richtlijn heeft het RIVM in 2023 beoordeeld of Nederland aan de nieuwe normen kan voldoen. Daarbij is vooral gelet op fijnstof, stikstofoxide en ozon.
De conclusie is dat in 98 procent van Nederland de nieuwe grenswaarden in 2030 gehaald zullen worden. Er zijn waarschijnlijk wel maatregelen nodig langs drukke wegen en in de gebieden IJmond, Schiphol en de Maasvlakte.

Deze vernieuwde richtlijn zal daarom in Nederland geen ingrijpende maatregelen vragen, niet breed-maatschappelijk en ook niet voor individuele bedrijven.

Meer informatie is te vinden op: