Nieuwe duurzaamheidsregels

dit betekent de CSRD

De nieuwe Europese richtlijn, de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), gaat vanaf 1 januari 2025 in en verplicht bedrijven om meer inzicht te geven in hun impact op milieu en samenleving. Maar wat houdt deze duurzaamheidsrapportage in? En welke bedrijven moeten daaraan voldoen?

De CSRD is erop gericht om bedrijven transparanter te maken over hun duurzaamheidsprestaties. Denk aan onderwerpen zoals energieverbruik, CO2-uitstoot en de arbeidsomstandigheden in de productieketen. Grote bedrijven moeten vanaf 2025 aan deze nieuwe regels voldoen, maar ook kleinere ondernemingen kunnen indirect met de gevolgen te maken krijgen. De hele keten moet namelijk in beeld zijn, wat betekent dat mkb’ers al vragen van hun grotere klanten kunnen verwachten.

Voor wie geldt de CSRD?

Vanaf januari 2025 moeten alle grote bedrijven in Nederland en de rest van Europa een duurzaamheidsrapport opstellen. Een bedrijf wordt als ‘groot’ gezien als het voldoet aan minstens twee van de volgende criteria:

  • Meer dan 250 medewerkers
  • Een jaaromzet van meer dan 50 miljoen euro
  • Een balanstotaal van meer dan 25 miljoen euro

Ook beursgenoteerde mkb-bedrijven krijgen te maken met de nieuwe richtlijn, zij het iets later: voor hen geldt de verplichting pas vanaf januari 2026. En hoewel kleinere mkb’ers voorlopig buiten de directe verplichting vallen, betekent dat niet dat ze achterover kunnen leunen.

Als je bedrijf nu niet onder de CSRD valt, kan de richtlijn alsnog gevolgen hebben. Grote ondernemingen moeten namelijk rapporteren over hun hele keten, inclusief hun kleinere toeleveranciers. Het is daarom belangrijk om als mkb’er nu al te beginnen met het in kaart brengen van je duurzaamheidsprestaties, zodat je voorbereid bent als grotere afnemers om die gegevens vragen. “Stel, je levert textiel of grondstoffen aan een groot bedrijf dat aan de CSRD moet voldoen,” legt Siep Slagman van Rentex, uit. “Dan gaan ze vragen stellen over jouw energieverbruik, CO2-uitstoot, arbeidsomstandigheden en andere duurzaamheidscriteria. Als je die informatie niet kunt geven, kun je de klant kwijtraken.”

Jacqueline Mommer Marketing & Communicatie Manager van Blycolin
Jacqueline Mommer
Marketing & Communicatie Manager van Blycolin

Hoe pakken grote bedrijven het aan?

Voor bedrijven die al snel aan de CSRD moeten voldoen, zoals Rentex en Blycolin, betekent de richtlijn dat ze hun hele organisatie moeten doorlichten. Zij zijn nu volop bezig met de voorbereidingen. “We zijn er druk mee bezig,” zegt Siep. “We volgen webinars, overleggen met de accountant en hebben een intern team dat zich bezighoudt met duurzaamheidscertificeringen. We waren al bezig met energiebesparing, maar nu dwingt de CSRD ons om dat concreet vast te leggen en te rapporteren”, zegt hij. “Het is een flinke klus, maar het zorgt wel voor meer bewustzijn binnen het bedrijf.” Ook is er een groot verschil: er wordt ook gekeken naar de mens. De werkomstandigheden moeten goed zijn.

Duurzaamheid staat bij Rentex hoog in het vaandel. “We verbruiken als wasserij zo’n 2,2 miljoen kuub gas en 3,5 miljoen kW aan stroom per jaar. Je snapt: met de energiemonitoring waren we dus al bezig, vooral door de gestegen gas- en elektriciteitsprijzen.” Daarom stappen ze ook over op meer elektrisch rijden. Maar de auto’s laten op zich wachten: er is een lange levertijd. In de tussentijd gebruiken ze brandstof die minder milieubelastend is. Ook hebben ze vorig jaar zonnepanelen gelegd en werken ze met warmtewisselaars. “Dat vinden onze klanten ook een fijn idee”, lacht hij. Voor hem is het CSRD dus een fijne tool om te zien waar het bedrijf nu staat en waar het heen wil.

Ook bij Blycolin is de duurzaam-heidsrapportage niets nieuws. “We rapporteren al sinds 2009 over onze duurzaamheidsinspanningen en hebben al oog voor de hele keten, met aandacht voor mens en milieu”, vertelt Jacqueline Mommer van Blycolin. “Maar de CSRD gaat een stap verder. Nu moeten we nog gedetailleerder laten zien wat we doen en welke impact dat heeft.” De dubbele materialiteitsanalyse is een belangrijk onderdeel in het CSRD-proces. Daar maak je strategische keuzes waar de impact het grootst is en waar je je op gaat richten.

Iedere wasserij houdt het energie- en waterverbruik in de gaten. Als het niet vanuit duurzaamheid is, dan wel vanuit kosten. “Nu stuur je nog meer op CO2 en waterbesparing. Het is dus een uitbreiding van waar veel bedrijven al mee bezig zijn. “Je kiest onderwerpen die voor jou en je stakeholders belangrijk zijn. Dat is niet ineens heel anders dan de jaren ervoor. Zo waren wij al jaren met duurzame inkoop bezig en hebben we de supply chain inzichtelijk: waar en door wie worden onze producten gemaakt. Dit is ook voor klanten in te zien, hiervoor werken we met de respectcode samen.”

Wat moet er in een duurzaamheidsrapportage staan?

De CSRD verplicht bedrijven dus om te rapporteren volgens de European Sustainability Reporting Standards (ESRS). Deze standaarden zijn bedoeld om bedrijven te helpen hun duurzaamheidsinformatie op een gestructureerde manier aan te leveren, zodat de data beter te vergelijken zijn. De ESRS zijn opgedeeld in meerdere punten, zoals water, klimaatverandering, biodiversiteit en de zorg voor je eigen personeel.

Bij Rentex zien ze de CSRD niet als een last, maar als een kans om de organisatie verder te verduurzamen. “We willen al dat onze CO2-uitstoot naar beneden gaat. De CSRD helpt ons om die ambitie te monitoren en concreet te maken”, zegt Siep. “Het wordt een middel om te kijken waar we nu staan en waar we naartoe willen.”

Toch waarschuwt hij dat bedrijven niet in de val moeten trappen om alleen een vinkjeslijst af te werken. “Als je het opvat als een papier, dan wordt het veel werk voor weinig resultaat. Zorg dat het een onderdeel is van je strategie. Dan voeg je echt waarde toe en kun je ook aan je klanten laten zien dat je stappen zet.”

 Breder draagvlak

Nog een voordeel van de CSRD? Een breder draagvlak binnen het bedrijf, vinden beide partijen. “We zijn er met z’n allen veel mee bezig”, zegt Jacqueline. “Je verdiept je nog meer in de materie en daarom zie je ook dat er veel meer wordt meegedacht. Zo is er een accountant bij betrokken en heb je dus automatisch de finance-afdeling mee.”

Daar is Siep het mee eens. “Je wilt dit plan voeden vanuit je bedrijfsstrategie. Er wordt dus, mede door de accountant, gezien hoe goed we écht bezig zijn. En als je het goed oppakt weten je klanten ook dat je er goed mee bezig bent. Als ze je vragen om je CO2-voetprint, zou je ze dat zo kunnen laten zien.”

Siep Slagman, financieel directeur bij Rentex
Siep Slagman
financieel directeur bij Rentex

Begin nu

Voor grote bedrijven is de deadline om te voldoen aan de CSRD dichtbij, maar ook voor mkb’ers is het zaak om nu al in actie te komen. Wacht dus niet tot een grote klant aanklopt met vragen. Want: als je nu al inzicht hebt in je keten en kunt laten zien dat je bewust bezig bent, dan ben je voorbereid. En hoe beter je kunt rapporteren, hoe aantrekkelijker je wordt als leverancier.

De CSRD is dus niet zomaar een extra administratieve verplichting, maar een kans om je bedrijf duurzamer en toekomstbestendiger te maken. “Zie het als een kans om te laten zien waar je voor staat,” zegt Siep. “Als je het goed aanpakt, kan het je helpen om sterker uit de bus te komen in een steeds kritischer wordende markt.”

Samenwerken in de sector

Zowel Rentex als Blycolin benadrukken het belang van samenwerking binnen de sector. “Er zijn niet veel wasserijen die er nu al mee bezig zijn, maar uiteindelijk moeten we er allemaal aan geloven,” zegt Siep. “De grote bedrijven gaan voorop, maar het is belangrijk dat er hulp komt vanuit de brancheverenigingen. We moeten elkaar ondersteunen en onze kennis delen.”

Jacqueline sluit zich daarbij aan: “De FTN moet hierbij hulp bieden. Het is niet efficiënt als ieder bedrijf zelf opnieuw het wiel moet uitvinden. De branche moet dit samen aanpakken. We zijn allemaal bezig met hetzelfde: duurzamer werken.” ■