De laatste maanden verschijnen bij NETEXCARE steeds vaker klachten over de reiniging van moderne gewatteerde jassen. Het zijn vaak dure jassen, met een streng wasvoorschrift. De stomerij heeft de jas echter gereinigd met een methode die niet is toegestaan volgens het wasvoorschrift, maar kiest hiervoor omdat de jas anders niet schoon wordt. Vervolgens is de stomerij aansprakelijk voor eventuele schades. En die blijken nu steeds vaker voor te komen.
De klachten gaan over dikke winterjassen. Dat het aantal klachten over dit kledingstuk in deze maanden van het jaar hoger licht dan normaal is te verwachten. In de voorjaarsmaanden brengt de consument winterkleding naar de stomerij vanwege de seizoenswisseling in de kledingkast. Maar het aantal klachten ligt dit jaar flink hoger en dat viel op bij de deskundigen van NETEXCARE. Ook hebben veel van de klachten één ding gemeen: de stomerij heeft een reinigingsmethode toegepast die meestal goed past bij het reinigen van het textiel waar de jas van gemaakt is. En toch ontstaat schade.
Oorzaak: innovatieve technieken
Deze moderne jassen zijn vervaardigd met innovatieve materialen en coatings, ontworpen om te voldoen aan de steeds veranderende behoeften van de consument. De vulling van de jassen variëren van hoogwaardige polyesters tot aan dons en eendenveren. Het zijn comfortabele jassen, warm en het oog wil ook wat. Zo werkt dat met mode. De moderne textielreiniger is gewend hiermee te werken.
Veel van deze jassen zijn echter uitgerust met speciale quilting-technieken, waarbij de lagen stof met stiksteken aan elkaar worden bevestigd. Hierdoor ontstaan vakjes in het textiel die ervoor zorgen dat het isolatiemateriaal op zijn plek blijft. Wanneer de jas echter niet op de juiste manier wordt gereinigd, kunnen deze vakjes hun vorm verliezen. Het gevolg is dat de vulling gaat klonteren of ongelijkmatige verdeeld raakt. De jas ziet er minder strak uit, en verliest ook isolerende waarde.
Maar het probleem van klonteren kan zich ook voordoen als het wasvoorschrift wél is gevolgd. Dit doet zich dan voor bij bepaalde jassen waarbij de lagen stof niet gestikt worden maar met behulp van een seal en warmte aan elkaar worden gehecht. De stabiliteit van deze seal is sterk afhankelijk van de temperatuur, zowel tijdens het dragen als bij het reinigen. Het kan gebeuren dat de seal losraakt tijdens het dragen of reinigen, wat de structuur van de jas aantast. Het (deels) loslaten van de seal kan voor de reiniging niet worden geconstateerd, maar kan leiden tot het loslaten van de naden tijdens het reinigen met de klontering als gevolg.
Strenge wasetiketten
De jassen worden vaak geleverd met gedetailleerde reinigings-informatie, inclusief aanbevolen reinigingsmethoden en -middelen. Vaak zijn dit strenge voorschriften die beperkingen opleggen in de mogelijke methoden die de reiniger mag toepassen. Het naleven van deze instructies is van belang om de levensduur en prestaties van de jassen te waarborgen. Maar het reinigingsetiket is door de fabrikant ook zodanig samengesteld dat zij zichzelf vrijwaren van de problemen die NETEXCARE in de praktijk tegenkomt. Er mag slechts op een zeer lage temperatuur worden gewassen, en een andere veelvoorkomende beperking is dat de jassen volgens het etiket niet mechanisch mogen worden gedroogd. Daardoor kan een eventuele klontering die is ontstaan sowieso niet worden opgelost.
Nieuwe vlekken ná de reiniging
Een ander probleem zijn de zogenaamd ‘nieuwe vlekken’ die pas zichtbaar worden ná de reiniging. Als de intensief gedragen jassen volgens het wasetiket niet anders gewassen mogen worden dan met een milde wasbehandeling krijgt de stomerij bepaalde vlekken er veelal niet uit. Met name vetvlekken (maar ook ander vuilen) hopen zich gelijkmatig op in de jas, en hoe langer de jas is gedragen hoe meer deze vlekken na reiniging pas tevoorschijn komen. Dit is een bekend fenomeen bij de textielreiniger, maar consumenten komen vaak terug met een klacht. En het is lastig uit te leggen. Vooral achteraf. De consument denkt dat de stomerij haar werk niet goed heeft gedaan.
Onjuiste wasmethode: aansprakelijk!
De textielreiniger is een vakman, die vanuit zijn of haar ambacht weet hoe het textiel gereinigd moet worden. Wetende dat de consument de spullen weer als nieuw wil terugzien wordt de reiniger verleid te kiezen voor een reinigingsmethode die meestal goed werkt. Maar als dit niet volgens het wasvoorschrift is, en er schade ontstaat, dan is de reiniger aansprakelijk. Zeker bij dure jassen die soms pas een enkel seizoen gedragen zijn leidt dat tot hoge schades.
Problemen voorkom je vóóraf
Niemand is gebaat bij klachten. Daarom is het belangrijk dat stomerijen consumenten voorlichten en wijzen op de risico’s van het reinigen bij de aangeboden jassen voor wat betreft klontering en vetvlekverwijdering. Het is raadzaam pas over te gaan tot een afwijkende reinigingsmethode als de consument de aansprakelijkheid heeft overgenomen van de reiniger. Liefst schriftelijk. Veel stomerijen werken met een formulier dat ter ondertekening wordt aangeboden. Het is bij de dure winterjassen raadzaam hier alert op te zijn.
Ook bij de depots kan het beste deze weg worden gevolgd. Komt er een jas binnen uit de ‘verdachte categorie’ dan is het verstandig contact op te nemen met de consument en pas over te gaan tot reiniging als de consument instemt met de eigen verantwoordelijkheid. Soms betekent dit dat een jas ongereinigd weer retour moet omdat de consument niet in wil stemmen. Dat kost geld. Maar dat is altijd minder dan de hoge bedragen die betaald moeten worden voor de schades die kunnen ontstaan.
Reinigings- of andere technische vragen? Leden van NETEX kunnen hiervoor contact opnemen met NETEXCARE. Voor contactinformatie kijkt men op www.netex.nl/netexcare
Quilting
Quilting (of doorpitten in het Nederlands) verwijst naar een naaitechniek waarbij lagen stof aan elkaar worden bevestigd door middel van stiksteken. Het proces omvat meestal het plaatsen van een vulling (zoals katoen, polyester of dons) tussen twee lagen stof en vervolgens het plaatsen van stiksteken om de lagen samen te voegen en een gevoerde structuur te creëren. Deze steken kunnen variëren in ontwerp, zoals rechte lijnen, geometrische patronen of decoratieve ontwerpen. In de context van moderne jassen verwijst quilting naar het patroon van stiksteken dat wordt gebruikt om het isolatiemateriaal op zijn plaats te houden en te voorkomen dat het zich tijdens het dragen of reinigen verplaatst. Door quiltsteken te gebruiken, kunnen vakjes of compartimenten worden gecreëerd waarin het isolatiemateriaal gelijkmatig verdeeld blijft. Dit helpt bij het handhaven van de warmte-isolatie en zorgt ervoor dat de jas zijn vorm behoudt.