Nederland pleit voor Europees beleid rond duurzame koolstof chemische industrie

apr 22, 2024 | Nieuws

Nederland, Frankrijk, Tsjechië en Ierland staan dinsdag bij de Europese Commissie. Zij pleiten hier voor Europese regelgeving met betrekking tot de omslag van fossiele naar duurzame grondstoffen in de chemische industrie. Staatssecretaris Vivianne Heijnen overhandigde dit statement dinsdag in Brussel aan Eurocommissaris Hoekstra.

De chemische industrie levert onderdelen of benodigdheden voor essentiële producten zoals medicijnen, plastics, verf, matrassen en batterijen. Daarvoor gebruiken ze nu nog vooral fossiele grondstoffen, zoals aardolie en aardgas. Om in 2050 circulair en klimaatneutraal te produceren, is er een omslag nodig naar duurzame grondstoffen, die herbruikbaar of hernieuwbaar zijn en de aarde minder belasten.

Voorbeelden van herbruikbare en hernieuwbare grondstoffen zijn hergebruikt plastic, suikerbieten, gas uit vergaste afvalstromen of houtsnippers als basis voor nieuw plastic en andere producten. Deze grondstoffen kunnen fossiele grondstoffen vervangen en zorgen voor een drastische daling van de CO2-uitstoot én een boost voor de circulaire economie.

Een Europees beleid is ook van belang om het concurrentievermogen van de Europese chemische industrie op de lange termijn veilig te stellen en de afhankelijkheid van (fossiele) grondstoffen uit het buitenland te reduceren. Ook zou het moeten helpen bij het concurrentievermogen van de chemische industrie, door bijvoorbeeld ondersteuning te bieden bij het creëren van markten en beschikbaarheid van duurzame koolstof.

Lees meer artikelen in deze categorie