Minister van Gennip bezoekt Ergon Wasserij in kader arbeidsparticipatie

Op 5 maart is Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Karien van Gennip op bezoek geweest bij de Ergon Wasserij. Het thema van het bezoek: diversiteit en inclusie op de arbeidsmarkt. De ministier ging samen met leidinggevenden, coaches, medewerkers en bestuursleden het gesprek aan over het thema arbeidsparticipatie/-discriminatie.

Jonge vrouwen met een kinderwens, statushouders, 55-plussers: niet iedereen krijgt dezelfde kansen op de arbeidsmarkt. Arbeidsdiscriminatie komt regelmatig voor, zowel bewust als onbewust.

Bij discriminatie op de werkvloer, of wel arbeidsdiscriminatie, wordt er ongeoorloofd onderscheid tussen werknemers gemaakt. Het gaat om onderscheid op grond zaken zoals afkomst, geslacht, of leeftijd. Maar ook handicap, chronische aandoeningen of godsdienst kunnen hier ten grondslag aan liggen.

Arbeidsdiscriminatie kan leiden tot werkstress en ziekteverzuim en uiteindelijk tot langdurige uitval en mogelijk zelfs arbeidsongeschiktheid. Werknemers die te maken hebben met arbeidsdiscriminatie raken gedemotiveerd. Als zij uitvallen, is de stap terug naar werk extra moeilijk. Voor de werknemer is dat een hele vervelende situatie. En het kost de werkgever veel geld.

Bij Ergon Wasserij werken veel mensen met een migratieachtergrond. Zij kunnen zich hier verder ontwikkelen. Zoals Oekraïense vrouwen. Ergon is de uitvoeringsorganisatie van de Gemeenschappelijke Regeling Werkvoorzieningschap Regio Eindhoven (GRWRE). Dit is een gemeenschappelijke regeling van de gemeenten Eindhoven, Heeze-Leende, Valkenswaard, Veldhoven en Waalre. Het bestuur van de GRWRE bestaat uit vertegenwoordigers van deze gemeenten. Voor de GRWRE-gemeenten voert Ergon een deel van de Participatiewet uit, inclusief de voormalige Wet Sociale Werkvoorziening (Wsw). Ruim 2.300 medewerkers met een beperking werken bij Ergon of via Ergon bij een reguliere werkgever. Daarnaast helpen zij per jaar zo’n 2.000 werkzoekenden vanuit de Participatiewet naar werk.