Michael Hetem maakt doorstart na faillissement MedoClean

apr 17, 2023 | Ondernemen

Half januari 2023 is MedoClean van Michael Hetem door de rechter failliet verklaard. In februari 2023 maakte het bedrijf een doorstart. Hoe is het nu met MedoClean, en hoe is het met Michael Hetem zelf?

MedoClean: een familiebedrijf met ambitie

MedoClean is al meer dan tien jaar een familiebedrijf. Er is een hoop gebeurd om de stomerijfabriek zo te krijgen zoals deze nu is. Het bedrijf deed er acht jaar over om een geschikte locatie binnen Koudekerk aan de Rijn te vinden om een nieuwe fabriek te bouwen. Met het bouwen van deze stomerij is meteen voor de beste en meest milieuvriendelijke technieken en installaties gekozen. Er is geïnvesteerd om het bedrijf te verduurzamen. Een van de investeringen was het aanschaffen van zonnepanelen. Daarnaast is er een opslag voor warm water gerealiseerd en het water en de wasmiddelen worden in de fabriek zo veel als mogelijk gerecycled.

In de loop van de jaren zijn er ook overnames en samenwerkingsverbanden aangegaan om de fabriek te kunnen laten groeien. In het najaar van 2019 is stomerij Primeur overgenomen. Hierdoor ontstond er één centraal punt voor het reinigen, stomen (drycleaning) en herstellen van de kleding. Ook werd er een samenwerkingsverband met stomerij Groos & Zn. aangegaan. Zij zijn vooral in de Haagse regio actief en staan bekend om hun kwaliteit en vakmanschap.

Corona doorkruist het investeringsplan

Het is februari 2020. De fabriek begint lekker te lopen. En ineens is daar de Coronapandemie. Nederland wordt door de overheid verplicht de deuren te sluiten. Er zijn op dat moment 57 medewerkers in dienst. Aanvankelijk worden bedrijven geacht gewoon de lonen door te blijven betalen. Het bedrijf kan in afgeslankte vorm doorgaan met wassen en stomen omdat zij onder andere voor de zorginstellingen werkzaam zijn. Maar zorgen zijn er zeker. In de eerste coronamaand werd nog maar een derde van de omzet gehaald terwijl alle kosten bleven doorlopen. De NOW-uitkering moest uitkomst bieden. Helaas werden daarvoor de omzetcijfers van het eerste kwartaal van 2019 gebruikt, juist het kwartaal vóór de overnames en samenwerkingsverbanden, dus toen nog met een lage omzet. De regelingen die de overheid bood, pasten niet bij de specifieke situatie van het bedrijf. Voor een maatwerkoplossing werd geen ruimte geboden.

Een moeilijke tijd breekt aan

De pandemie zorgde voor een aanzienlijke omzetdaling en de verstrekte overheidssteun was dus niet voldoende. In deze periode is er veel spaargeld in de zaak geïnvesteerd. Loon en loonheffingen moesten doorbetaald worden. In het najaar van 2020 is een loonschade van bijna twee miljoen Euro ontstaan. Tot groot verdriet van de Michael Hetem is een groot deel van het personeel toen ontslagen. In het najaar van 2020 zijn er nog maar 20 van de aanvankelijk 57 personeelsleden over.

Begin 2021 kon weer wat meer omzet gedraaid worden omdat de Coronaregels minder streng werden, maar najaar 2021 begon de ellende weer van voor af aan. In de anderhalf jaar tijd dat Corona op dat moment duurt zijn er nog steeds geen betere compensatiemaatregelen van de overheid.

Corona is oorzaak faillissement

Eenmaal na de Coronapandemie komt het werk in de stomerijfabriek langzaam weer op gang. Maar nu komen de brieven over terugbetalingen aan de bank en belastingdienst. Er moet in afzienbare tijd een behoorlijk bedrag worden terugbetaald. Met een kleine winstmarge en een hoge aflossing aan de bank en belastingdienst dalen de cijfers diep in de min. De aflossingen zijn een verplichting. Er kan eenmalig een uitstel van drie maanden aangevraagd worden maar dit is niet voldoende.

De tijd om na te denken en scenario’s af te tasten is aangebroken. Er wordt een ‘crashteam’ samengesteld dat een traject start van ‘damage control’. Zij onderzoeken onder andere: hoe kan de schade beperkt blijven, wat ben je kwijt in de diverse situaties, hoe kun je verder. In dit traject zijn specialisme, bewustwording, inlevingsvermogen en een open communicatie met alle partijen de sleutel tot succes.

De conclusie is dat een faillissement onafwendbaar blijkt. Het bedrijf is niet meer solvabel. Het bedrijf vraagt zelf het faillissement aan. Het faillissement betreft de b.v. waarin de commercie is ondergebracht: de klanten en contracten. In andere b.v.’s zijn de machines, ict en andere onderdelen ondergebracht.

De doorstart van MedoClean

Op 17 januari 2023 is MedoClean door de rechter failliet verklaard. De volgende dag al zat het bedrijf met de curator om de tafel om een doorstart te bespreken. De financiering hiervoor was snel rond. De verhuurder van het pand wilde alleen maar met MedoClean verder. Inmiddels was een goed team van advocaten, juristen en accountants gebouwd. Dus alles was aanwezig voor een goede doorstart. De doorstart heeft geen klanten gekost. Zij hebben er weinig van gemerkt, alleen dat er gebruik gemaakt wordt van een nieuw bankrekening- en KvK nummer. Een doorstart zonder personeel is natuurlijk niet mogelijk. Er worden weer nieuwe mensen aangenomen. Op dit moment zijn er 27 personeelsleden werkzaam. Dit zijn zowel oude personeelsleden als nieuwe.

Hoe ziet de toekomst er uit?

Hoe ziet Michael zijn toekomst? “Ik ben nu bevrijd van een heleboel lasten. Het uitzichtloze is weg. We willen doorgaan op de ingeslagen weg voor de Coronapandemie”, zegt Michael Hetem. En: “We hebben nu een mooie, gezonde, groene fabriek, waar we trots op zijn. Er is nu een goed juridisch team en de toekomst ziet er weer positief uit.”

Het advies van Michael voor mede grote stomerijen is om te blijven nadenken als je in onvoorziene omstandigheden zoals een pandemie of economische neergang terechtkomt. Blijf rustig, win goed advies in en steek geen kop in het zand. Zorg voor scenario’s zodat je betere keuzes kunt maken en houdt contact met mensen, personeel en uiteraard je familie.

De wil om door te gaan is nu nog meer dan ooit tevoren aanwezig. Michael besluit: “We beseffen ons terdege dat we, ondanks de rotte periode, geluk hebben gehad. Er zijn veel ondernemers die alles kwijt zijn.”

“Ondanks de rotte periode hebben we geluk gehad. Er zijn veel ondernemers die alles kwijt zijn.”

Lees meer artikelen in deze categorie