Medo Clean: de groene industriële reinigingsspecialist

okt 21, 2021 | Duurzaamheid

Medo Clean was een traditionele, op consumenten gerichte stomerij, tot Michael Hetem het bedrijf in 2009 overnam. Na de financiële crisis, de uitbreiding van de klantensegmenten, na overnames en de inrichting van een nieuwe fabriek staat er in Koudekerk nu een uiterst moderne industriële stomerij. “Wasserij, stomerij, wat doe je? Dat is de eeuwige twistvraag. Wij zijn textielreinigers! zo stelt directeur Michael Hetem. We hebben de zorg voor textiel, binnen de ruimste mogelijkheden van het verzorgingsetiket. Veel reinigers zeggen: ik ben goed in P-kleding. Nee, verdorie, we zijn goed in alle kleding! Je moet het alleen organiseren!”

Ingekopt

De praktijk bij Medo Clean laat zien hoe die theorie wordt toegepast. Overal hangen allerlei soorten textiel. Overalls, hesjes, wollen vestjes, een spijkerbroek met een chic jasje, t-shirts, theedoeken, een lading aan knuffels. “Wij kunnen alles reinigen, mits voorzien van een wettelijk verplicht reinigingsetiket. En als dat er niet in zit, zoeken we ook naar een oplossing.” Medo Clean werkt voor vijf klantsegmenten: consumenten, bedrijfskleding, andere wasserijen, hospitality en overheidsinstellingen. Een bewuste keuze? “Vanuit mijn strategie wel, toen ik Medo Clean overnam. Er waren toen alleen maar consumenten, en we waren gebonden aan een aantal grote wasserijen. Dat maakte ons te kwetsbaar. Ik zag kansen in andere segmenten. Ik realiseerde me al gauw dat die ingekopt moesten worden.”

Overalls

“Ik denk dat we als reinigers te bescheiden zijn,” zegt Hetem. “We zijn reinigingsspecialist.” De specialisatie die de meesten traditioneel op het stoomgoed hebben, past Hetem toe op alle kleding. “Vanuit het uitgangspunt: wat doen anderen, waar liggen kansen, hoe kan ik dat beter doen? Toen ik nog maar een half jaar in dienst was bij Medo Clean, er nog geen computer in het pand stond, wist ik Shell Nederland met 100.000 overalls naar binnen te halen. Waarom? Omdat ik in staat was om hen uit te leggen hoe ik dezelfde liefde en feeling waarmee het duurste stoomgoed wordt gereinigd zou toepassen op hun Proban vlamvertragende overalls. Een verhuurder heeft belang bij de inzet van nieuwe kleding: als er na een jaar 100 nieuwe stuks zijn ingezet, lopen die in contract weer drie jaar door. Op die manier zijn sommige wasserijen groot geworden. Maar als reinigingsspecialist – als Shell het belangrijk vindt dat de overalls rood blijven, doen we dat.”

Energie

De verhuizing van Medo Clean naar het huidige pand in Koudekerk duurde zo’n 9 jaar. “Het voordeel van een verhuizing die maar duurt en uitgesteld wordt, is dat je veel tijd hebt om na te denken. Eén van de veranderingen die ik aan zag komen was de situatie rondom gas, en oplosmiddelen. Dus de eerste voorwaarde die ik mezelf stelde: er komt geen PER meer in. Door van meet af aan, in de denkfase, ontwerpfase, tekeningen, bouwfase, dat samen met partners, leveranciers, bespreekbaar te maken, plannen door te halen omdat het er niet aan voldeed, zijn we in hier staat geweest om een heleboel dingen ten uitvoer te brengen.” Dat resulteerde onder meer in 235 hoge rendement zonnepanelen op het dak, met een jaarlijks rendement van 100.000 kwh, en speciale waterbuffervaten, opgeslagen op 20, 40 en 60 graden, naast het boilervat van 85 graden. Pas daarna komt de laatste schakel, een machine die stoom maakt, op gas. “In ons wasproces is behoefte aan water op temperatuur. In een traditionele setting bracht de machine het op temperatuur. Nu verlies ik geen energie meer om het water op temperatuur te brengen, en kan de wasmachine veel sneller starten.”

Elektrisch

Ook de indeling werd anders. De fabriek heeft nu een hoofdlus met allemaal sublussen, waar per afdeling het wasgoed specifiek behandeld wordt. Met verschillende typen kleding, verschillende kwaliteitsniveaus, inpakinstructies, haal- en brengafspraken en een groeiend productievolume moest alles strak georganiseerd worden. Daarom werd tijd genomen voor één, goedwerkend ICT-systeem. “Elk procesdeel in het reinigingsproces – wassen, drogen, afwerken, finishen, strijken, heeft een elektrisch alternatief. Als de fabriek uit staat, kan ik toch elk apparaat apart elektrisch aanzetten, met de zonnecollectoren op het dak. Als we op vrijdagmiddag 500 overhemden krijgen die maandagochtend klaar moeten zijn, dan is mijn grootste probleem het inregelen van de logistiek maandag. Want die overhemden kan ik geheel elektrisch reinigen, ook zonder de gekwalificeerde mensen die normaal de colberts strijken. Met scholieren bijvoorbeeld.”

Laat je zien

Het valt op hoe licht de fabriek is. Veel ramen, veel daglicht. “Ik wilde die grote raampartijen, transparantie. Net als bij een open keuken, waar je de keuken in kunt kijken.” En Hetem laat niet alleen graag zijn keuken zien, maar nodigt klanten daar ook uit. Werkt dat? “Ja. Als je in een aanbestedingstraject is, zitten je klanten vol vragen. Als een klant hier eenmaal komt, ziet hoe de kleding wordt behandeld, dat het niet kwijtraakt, hoe we dat ICT matig organiseren, ze aan de mensen zijn voorgesteld, dan heb je al bijna een binding. Ze kunnen ook veel beter visualiseren wat ze aan tafel proberen te bespreken.” Ook breder pleit Hetem voor transparantie. “We moeten als sector de digitale media meer gebruiken om te laten zien wie we zijn, wat we kunnen, en hoe we dat doen. Want je ziet dat de afstand naar de consumentenmarkt en de onbekendheid met stomen alleen maar groter wordt.”

Showroom

Hetem gelooft in win-win, en samenwerken. Bij Medo Clean staan een aantal apparaten opgesteld, gewoon in het werkproces, met de afspraak dat het tegelijk de showroom is voor andere potentiele klanten van de leverancier. De zorg dat het er altijd goed uit ziet, is onderdeel van het partnerschap. “Als je in staat bent om elkaar te gunnen, dan is het een partner voor de lange termijn. Ook met bijvoorbeeld BUFA wilde ik een samenwerking die ons allebei verder helpt. Ik wil duurzaam zijn, niet verspillen, vooroplopen met mijn eko-keurmerk. Daar staat tegenover dat ik hen wil faciliteren. Willen zij hier iets organiseren, een workshop, opleiding, iets doen met social media of advertenties, dan zeg ik: be my guest.”

De duurste

Ontzorgen staat bij Medo Clean centraal. Als Hetem bedrijfskleding voor een klant reinigt, maar die in keuken ook zijn theedoek en vaatdoekjes heeft liggen, doet Medo Clean deze er gratis bij. “Als de manager blij is, de keukenchef, de receptioniste, gaan ze je helpen. Als ik binnenkom bij een klant voor dertig overalls, zie ik de sales afdeling en wil ik ook de overhemden. Ik kan het kledingbeheer erbij leveren, pak de contacten met de leverancier op. Ik maak de directeur blij, en als zijn dochter trouwt, doe ik de trouwjapon ook nog. Want: die vraag van die klant laat zich niet vangen in alleen het ding wat mij goed uitkomt. En als ik er niet uit kom, dan zoek ik er een partner bij. Als dat allemaal klopt, dan kun je eigenlijk de arrogantie hebben – en ik heb dat deze week weer gedaan – om te zeggen: ik wil graag komen met dienstverlening, maar ik ben wel de duurste. O, zeggen ze dan, daar kijken we niet naar.”

Centraal

In de toekomst ziet Hetem in Nederland verdere schaalvergroting ontstaan, gedwongen door de schaarste aan grondstoffen. Hij werkt zelf dan ook wel samen met depots, Wassie, Dobbi, online, maar hij houdt zijn zaken gecentreerd in één fabriek. “Eén grote centrale fabriek stelt je in staat om, kijkend naar je kostprijs, uiteindelijk tegen lagere kosten te blijven produceren. Het zit ‘m niet in hoeveel je verdient, maar vanuit common sense zo efficiënt mogelijk proberen de operatie vorm te geven. Kosten die je niet hoeft te maken, maak die niet. Of dat nu is in je proces, belading, planning of chauffeurs die rustiger rijden om onderhoudskosten te beperken. Je moet daar als ondernemer altijd wakker voor zijn, elke dag. Waar we niet op bezuinigen: alles omtrent de kwaliteit en appearance. Als we daarop gaan bezuinigen, dat is het begin van het einde.”