Een leenmarkt voor kleding biedt grote logistieke uitdagingen, maar dit businessmodel kan een uitstekende oplossing zijn om – door minder te hoeven produceren – het klimaatprobleem aan te pakken en winst te maken. Met dit idee begonnen twee Harvard studenten in 2009 het platform ‘Rent the Runway’, waar je 16 luxe designer items kon lenen voor 150 dollar per maand. Helaas heeft het bedrijf nog steeds geen winst gedraaid. Niet onlogisch, omdat de werkwijze logistiek ingewikkeld en duur is – elk item naar een ander adres, na gebruik weer retour en dan reinigen etc.
Inmiddels bestaat er een succesvolle Nederlandse versie: LENA Library – een online én fysieke kledingbibliotheek die voorraden inkoopt bij merken. Klanten betalen alleen voor de dagen dat ze lenen. Er bestaat ook een marktplaats-model, bijvoorbeeld By Rotation in het Verenigd Koninkrijk. Op dat platform lenen consumenten hun eigen kleding aan elkaar uit. Het bedrijf heeft geen voorraden in beheer en rekent 15 procent commissie aan beide kanten voor het matchen.
Meedoen met de leenmarkt vraagt om een verandering in mindset. Merken moeten voor de lange termijn gaan denken en dat zijn ze vaak niet gewend. Consumenten ook niet, want lenen is een geheel andere manier van consumeren. En er ontstaat een markt voor professioneel reinigen van leenkleding.