Lavans maakt van oude kleding weer nieuwe kleding

Om een steentje bij te dragen aan een betere wereld recycled Lavans vanaf mei dit jaar afgekeurde kleding tot nieuwe kleding

Als producent en verhuurder van bedrijfskleding voelt Lavans zich verantwoordelijk voor alles wat zij in Nederland op de markt brengen. Daarom neemt Lavans al meer dan tien jaar deel aan allerlei onderzoeken en initiatieven om te verduurzamen. Zowel processen als producten. Hoog op hun lijstje staat de wens om textiel te recyclen en wel op een manier die zowel commercieel als technisch haalbaar is. Ambitieus? Absoluut! Juist bij textiel, dat lastig te recyclen is. Doeksoorten bestaan vaak uit mengvezels, zoals polyesterkatoen. Dat maakt het vrijwel onmogelijk om er weer gelijkwaardige producten van te maken. Toch is dat wat Lavans vanaf mei dit jaar doet.

Van kleding tot pluis en weer terug”
Lavans werkt samen met textielvervezelaar Renaissance in Frankrijk en weverij en doekleverancier TDV Klopman in Italië en is gestart met het recyclen van hun foodkleding, welke gemaakt is van wit polyesterkatoen.
Afgekeurde kledingstukken worden door Lavans verzameld en ingestuurd voor recycling. Als eerste worden alle drukknopen en emblemen machinaal verwijderd. Het overgebleven doek wordt in stukken gesneden en ‘losgepluisd’. Van de pluizige massa die overblijft, wordt nieuw garen gesponnen waar opnieuw doek van wordt gemaakt: wit polyesterkatoen. In de ateliers van Lavans wordt daar weer kleding van gemaakt. De kleding wordt vervolgens in omloop gebracht bij hun klanten in de voedingsindustrie worden gebracht.

Recyclen op repeat
Het recyclen van textiel heeft wat beperkingen. Zo worden door het mechanische proces de textielvezels korter, dus minder sterk. Dat is niet in het belang van Lavans en hun klanten. Het doel is immers dat kleding zo lang mogelijk kan worden gebruikt. Om doek van voldoende kwaliteit te maken worden er nieuwe grondstoffen aan het materiaal toegevoegd, zodat het eindproduct dezelfde gebruikswaarde heeft als het bronmateriaal én aan het einde van de levensduur ook weer recyclebaar is.

Alles in de hand
Kennis van materiaal heeft Lavans, omdat zij zelf, in nauwe samenwerking met de weverij, doeken inkoopt om hier vervolgens kleding van te maken. Bij de confectie van hun kleding houden ze al rekening met het recycleproces. Bijvoorbeeld in de manier waarop knopen, ritsen en andere onderdelen die er ooit weer af moeten, worden bevestigd.

Daarnaast onderhoudt Lavans zelf de kleding. Bij iedere wasbeurt vindt een visuele inspectie plaats. Mankeert er aan een kledingstuk iets dat niet kan worden gerepareerd? Dan wordt het item uit de roulatie gehaald en gaat het op de stapel voor recycling.

Draagvlak
Onderzoek naar nieuwe en steeds betere technieken blijft nodig. Maar minstens zo belangrijk is voldoende maatschappelijk en politiek draagvlak. Want zolang op grote schaal lineaire, niet-circulaire producten boven circulaire producten verkozen worden, gewoon omdat ze goedkoper zijn, uit gewoonte of gemak, is duurzaamheid slechts een holle term.

Voor de toekomst
Voor Lavans komt circulair produceren steeds dichterbij. Niet alleen voor textiel, maar voor al hun producten. Achter de schermen werken ze aan vergelijkbare oplossingen voor andere soorten textiel, matten, poetsdoeken, handdoekrollen en dispensers. In 2025 hoopt Lavans ook hun uitstroom van gekleurd polyesterkatoen hoogwaardig te kunnen recyclen.