IenW classificeert alle Pfas als ZZS

Het besluit om alle Pfas-stoffen als zeer zorgwekkende stof (ZZS) te classificeren treft een hoop sectoren waaronder de textiel- en de afvalsector. Op 14 november jl. kondigde milieustaatssecretaris Chris Jansen aan dat zijn ministerie van Infrastructuur en Waterstaat alle Pfas-stoffen per direct op de ZZS-lijsten plaatst. Dit besluit legt een minimalisatieplicht op voor deze stoffen. Bedrijven moeten voorkomen dat ze Pfas uitstoten naar lucht en water. Als dat onmogelijk is, moeten bedrijven de emissie zo veel mogelijk verminderen en elke vijf jaar een vermijdings- en reductieplan opstellen.

Niet alleen bedrijven zoals Chemours worden getroffen. Ook afvalbedrijven krijgen te maken met de minimalisatieplicht voor ZZS-uitstoot. Lennert Vermaat, secretaris van het Nationaal Recycling Forum, legt uit dat afvalbedrijven die materialen verwerken met ZZS, waaronder alle Pfas-verbindingen, onder de nieuwe regels vallen. Dit betekent dat ze extra maatregelen moeten nemen voor de veilige verwerking van deze materialen.

Voor de textielsector geldt dat er, om vet- en waterafstotende eigenschappen aan textiel te geven, goede alternatieven zijn die al in de sector worden toegepast. Wat de gevolgen voor de wasserijen zijn is nog niet duidelijk.

Nederland werkt samen met Zweden, Noorwegen, Denemarken en Duitsland aan een breed Europees verbod op Pfas. Dit verbod zal gelden voor de productie, het gebruik, de verkoop en de import van Pfas in duizenden dagelijkse producten. In theorie zou de afvalsector hierdoor op termijn van Pfas moeten afkomen, maar in de praktijk zullen Pfas-stoffen nog lang in afvalstromen aanwezig blijven. Deze stoffen staan niet voor niets bekend als ‘forever chemicals’.