Heimtextil 2023 zet de koers uit voor duurzame transformatie

Bezoekers wereldwijd, intensieve zakelijke ontmoetingen en een overweldigend positieve sfeer. Inspiratie zover het oog reikt: met 44.000 bezoekers en 2.400 exposanten samen uit 129 landen was de wereldwijde textielindustrie vier dagen te gast in Frankfurt op Heimtextil 2023. Een breed programma met tal van workshops, rondleidingen, lezingen en netwerkbijeenkomsten rondom duurzaamheid en ook circulaire benaderingen, de belangrijke rol van certificaten en nieuwe toepassingen voor textiel-materialen.

Aandacht textielverzorging beperkt

Textielonderhoud en -reiniging kwam op deze uitstekende show bijna niet aan de orde. Slechts een handvol exposanten richtte zich op dat deel van de supply chain. Het bewustzijn in presentaties en demonstraties neemt echter snel toe, dat textielverzorging hier wel degelijk een rol in speelt. De focus ligt vooralsnog op nieuwe duurzame en liefst circulaire materialen. Een groot verschil met het pré-corona tijdperk.

Duurzame transformatie in de textielindustrie

Innovatieve materiaalontwikkelingen uit natuurlijke grondstoffen zoals paddenstoelen, plantenvezels of gerecyclede afvalproducten geven impulsen aan de toekomst van textiel. Dit werd duidelijk aangetoond door de “Future Materials Library” bij Heimtextil. Maar ook voor het heden geldt: de meerderheid van de wereldwijde textielindustrie is allang op weg naar een duurzame herinrichting van productieprocessen en het vormen van sterke partnerschappen en maatregelen voor transparante toeleveringsketens. Hiertoe boden exposanten van Heimtextil op vele standen producten, oplossingen of suggesties aan.

De mogelijkheid voor persoonlijke uitwisseling, inspiratie en meer kennis werd geboden door een uitgebreid en veelzijdig ondersteunend programma. Denk hierbij aan rondleidingen op de beurs, spraakmakende lezingen, evenementen en speciale themagebieden.

Trendpresentatie & circulariteit

“De lezingen zijn voor mij een reden om naar Heimtextil te komen. Otto Group heeft zich tot doel gesteld om nog duurzamer te worden en dit onderwerp te maken voor haar klanten. Dat is een spannende en inderdaad belangrijke taak. Daarom ben ik naast de trendpresentaties vooral geïnteresseerd in wat er gebeurt op het gebied van circulaire economie en duurzaamheid. Zo was de presentatie van Caroline Till buitengewoon spannend, omdat ze ook de link legde met innovatieve materialen, waarvoor nog geen standaarden bestaan. Presentaties van topkwaliteit zoals deze openen belangrijke nieuwe perspectieven voor bedrijven. Ik doe hier echt kennis op”, meldt Ursula Streblow, Head of Curtains & Decorations, OTTO, uit Duitsland.

Materiaal Innovaties

Niet alleen de “Trend Space” in hal 9.0 met de geïntegreerde “Future Materials Library” en de daar getoonde materiaalinnovaties voor de interieursector maakten indruk. Aan het hoofd van de conceptie van de Heimtextil Trends “Textiles Matter” van dit jaar stond het Britse toekomstbureau FranklinTill met mede-oprichter Caroline Till, lid van de Heimtextil Trend Council.

Duurzame Keurmerken

Met de sterk toegenomen vraag van beursbezoekers naar duurzame producten en oplossingen groeit ook de behoefte aan meer transparantie. Dat bleek bijvoorbeeld in de Green Village in hal 12.0, waar geïnteresseerde bezoekers keurmerkaanbieders, certificeerders en bedrijven ontmoetten die zich integraal inzetten voor duurzaamheid.

In de Green Lectures op het podium van de Green Village spraken certificeerders, branche-experts en ngo’s (non gouvermental organisations) over oplossingen, best practices en uitdagingen rond duurzaamheid in de contract business. De Green Tours leidde geïnteresseerde vak bezoekers langs geselecteerde exposanten en hun duurzame productoplossingen.

Hospitality specialist programma imponeerde met innovatieve kracht

Een opvallende bezoekersmagneet was de nieuwe BIBLIOTHEEK. (Interieur-) Ontwerpers en architecten maakten gecureerd innovatief exposantenmateriaal van dichtbij mee. In rondleidingen legden de curatoren van de BIBLIOTHEEK de internationale gastvrijheidsexperts de innovatieve kracht, het indrukwekkende design en de functionele eigenschappen van het textiel uit, zoals “vlam vertragend”, “geluidsabsorberend”, “lichtbestendig”, “antimicrobieel” en “water-afstotend”. Een filigraan en tegelijkertijd vlam vertragend gordijn, stoffen met antibacteriële werking, volledig gemaakt van gerecyclede polyestergarens of lichte en vloeiende stoffen voor geluidsisolatie vertegenwoordigden het enorme potentieel en het brede functionele bereik.