Havep leidt de weg

jun 7, 2023 | Innovatie, Duurzaamheid

Producent van werk- en veiligheidskleding Havep wil voorop lopen op het gebied van verduurzaming en innovatie en zet daarom grote stappen. ‘We willen ons bedrijf op een goede manier kunnen doorgeven aan een volgende generatie.’

Havep is een familiebedrijf opgericht in 1865 en heeft inmiddels het predicaat koninklijk. Het bedrijf maakt workwear, zoals stevige kleding voor mensen in de bouw. Daarnaast produceren ze gecertificeerde protective wear, zoals vlamvertragende kleding of kleding die beschermt tegen chemicaliën, en is Havep actief in de foodindustrie.

De stock collectie bevat een aantal lijnen eigen en universele kleding. Maar het bedrijf is gespecialiseerd in custom made werk- en veiligheidskleding en ontwierp en maakte onder andere de kleding voor ambulancemedewerkers en de ANWB wegenwacht.

Het bedrijf uit Goirle levert hun producten via distributeurs in de textielverzorgingsbranche. Sales manager Benelux Alex Bastiaansen gaat intensieve samenwerkingen aan met textieldienstverleners. “Wij hebben bijna 160 jaar ervaring met textiel en expertise op het gebied van weven en certificeren”

DUURZAAMHEID VOOR EEN VOLGENDE GENERATIE

Aangezien Havep een familiebedrijf is wordt er met veel aandacht nagedacht over de toekomst. Verduurzaming is volgens Bastiaansen dan ook een intrinsieke motivatie. “We willen ons bedrijf op een goede manier kunnen doorgeven aan een volgende generatie.” Vandaar dat Havep sinds een aantal jaar een radicale duurzaamheidstrategie hanteert. “We willen geen duurzame collectie op de markt brengen. We willen ons hele bedrijf verduurzamen.”

Om de mogelijkheden van verduurzaming in kaart te brengen is een ketenanalyse uitgevoerd. “We zijn nagegaan in welke fase van de keten we een zo groot mogelijke impact kunnen maken,” zegt Bastiaansen. De milieulast zit op de grondstoffen. “Veel materialen vragen om veel energie en water en er komt veel CO2 vrij, bij verwerking.” Daarom is stap één bij verduurzaming de materiaalkeuze. “We dagen onze doekproducenten uit om duurzame materialen te leveren.”

De grote impact zit dus aan de voorkant. Maar ook aan de achterkant van de productie werkt Havep met duurzame maatregelen. Zo bieden ze wasserijen de mogelijkheid om oude werkkleding weer in te leveren. “Die recyclen we,” legt Bastiaansen uit. “We maken bijvoorbeeld poetsdoeken en isolatiematerialen voor de auto-industrie. Uiteindelijk willen we er weer werkkleding van maken, maar dat is nog een uitdaging. Tot nu toe is alle kleding die niet de verbrandingsoven ingaat een stap vooruit.”

Wat dat betreft is Havep de aankomende Uitgebreide Producentenverantwoordelijkheid (UPV) voor. Deze regeling die per 1 juli 2023 ingaat verplicht aanbieders van textiel om zorg te dragen voor het afvalbeheer van de textielproducten die in omloop worden gebracht. Bastiaansen is blij met deze regeling. “Wij doen dit al langer en willen op die manier de eerste stap zetten, maar dit moet opgepakt worden door de hele keten.”

Het is Havep misschien nog niet gelukt om circulaire kleding te maken, maar een circulair hoofdkantoor is andere koek. Het nieuwe hoofdkantoor dat in 2022 zijn deuren opende ligt 200 meter verwijderd van de oude locatie. Het kantoor is gemaakt met onderdelen van het oude pand en planken van gebouwen van de Amsterdamse Zuidas. De constructie is demontabel en zo gemaakt dat er in de toekomst eenvoudig veranderingen in het gebouw aangebracht kunnen worden. En uiteraard is het hele nieuwe hoofdkantoor energieneutraal, mede door 1.600 zonnepanelen en warmtepompen.

Havep

Alex Bastiaansen, sales manager Benelux

WERKOMSTANDIGHEDEN EN INNOVEREN

Voor Havep is verduurzaming meer dan alleen het verminderen van de milieubelasting. Ook de omstandigheden van alle mensen werkzaam in de keten en het mogelijk maken van een innovatieve toekomst staan op de agenda.

Om een goede werkomstandigheid te garanderen voor iedereen die betrokken is in het productieproces van de artikelen, is Havep sinds 2004 aangesloten bij de Fairwear Foundation. Deze organisatie probeert inzicht in de keten te krijgen door in gesprek te gaan met fabrieksarbeiders en huisbezoeken te verrichten.

Ook verzorgt Havep in samenwerking met VanHulley opleidingen in de textielindustrie. In het atelier worden oude werkkleding en resttextiel door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt vermaakt tot nieuwe producten, zoals tassen, pennenbakjes en lunchwraps. Tijdens dit leerproces volgen zij een opleiding en ontvangen zij na afloop van het schooljaar een erkend ROC-diploma.

Om de vooruitstrevende positie die het bedrijf zichzelf aanmeet te behouden huisvest het hoofdkantoor een futurelab waarin innovaties die de branche schoner en veiliger kunnen maken getest worden voor de toekomst. In het futurelab wordt onder andere geëxperimenteerd met kleding gemaakt van koffiedrab doormiddel van nanotechnologie.

Trends voor werk- en veiligheidskleding

Casual

Beschermende kleding krijgt een meer casual uitstraling. Zowel de looks als de materialen gaan met de tijd mee en worden steeds meer gemaakt naar de behoeften van een jongere doelgroep. Er wordt gebruikt met lichte en stretchmaterialen en designs worden gemoderniseerd.

Veiligheid

Alles moet veiliger. Traditionele workwear verschuift naar kleding die voldoet aan veiligheidsnormen. Daarbij komt dat bijna alle kleding wordt voorzien van reflecterend HV (high visibility) materiaal.

One stop shopping

Ontzorging is belangrijk. Het gaat niet alleen om een product, maar om de service eromheen. De klant koopt werk- en veiligheidskleding het liefst op de plek, waar deze kleding ook custom made gemaakt kan worden.

Lees meer artikelen in deze categorie