Het grootste ziekenhuis van Nederland kan geen patiënten opnemen zonder textiel

Veertien jaar geleden wist Anja van Bavel nog niets van textiel. Nu vertrekt ze als facilitair manager bij het Erasmus Medisch Centrum. Ze was verantwoordelijk voor het textiel binnen het gehele ziekenhuis: het platgoed (lakens slopen etc.) en de kleding. ‘We zijn heel erg afhankelijk van textiel. Zonder linnen kunnen we geen patiënten opnemen’.

Het Erasmus Medisch Centrum (Erasmus MC) in Rotterdam heeft 523 bedplaatsen in de kliniek en 160 bedplaatsen in het aangelegen Sophia kinderziekenhuis. ‘Dat zijn onvoorstelbare aantallen,’ vertelt Anja.

Anja was bij het Erasmus MC verantwoordelijk voor het textiel, het patiëntenvervoer en de beddencentrale. ‘In de beddencentrale worden alle bedden inclusief matras in een speciale wasstraat gereinigd en opnieuw opgemaakt.’ Na ontslag van een patiënt wordt een bed gereinigd en weer schoon en opgemaakt naar de patiëntenkamers gebracht. Elke dag worden tussen 200 en 300 bedden verplaatst in het academische ziekenhuis.

Het Erasmus MC is het grootste ziekenhuis van Nederland. ‘We hebben ruim 43.000 kledingstukken in omloop,’ zegt Anja. ‘Onze afdeling zorgt dat de juiste kledingstukken in de juiste maten op de juiste plek door de medewerker kan worden opgehaald uit de drie kledinguitgifteautomaten. De medewerkers van textiel zorgen dat de automaten gevuld worden. Hiervoor hebben we nauw contact met de wasserij, de kledingleverancier en de leverancier van de kleding uitgifte- en inname automaten (KUA/KIA).

‘Toen ik begon aan deze functie wist ik nog niets van textiel. Ik had mij nooit kunnen voorstellen dat er zo’n industrie achter zit.’ Volgens Anja is het textiel in het Erasmus MC een gedeelde verantwoordelijkheid van de wasserij, de kledingleverancier, de leverancier van de kledinguitgifte- en innameautomaten en het ziekenhuis zelf. ‘We moeten met de vier partijen zorgen dat er tijdig voldoende kleding en platgoed aanwezig is op de juiste plaatsen, want zonder textiel kunnen we geen patiënten opnemen.’

Aanbesteden

Om al dat textiel te leveren komt er elke dag om 06.30 uur een grote vrachtwagen met wasgoed en kleding voorrijden. Om 12.00 uur komt een tweede vrachtwagen en het Sophia kinderziekenhuis ontvangt ook nog een dagelijkse levering.

‘Weinig wasserijen kunnen ons volume aan,’ legt Anja uit. Er zijn slechts drie Nederlandse partijen die de hoeveelheid was van het Erasmus MC kunnen verwerken: Nedlin, CleanLease en Rentex.

Toen zij begon bij facilitair, werkte het Erasmus MC samen met de wasserij CleanLease. Bij de aanbesteding in 2011 heeft de wasserij Lips de aanbesteding gewonnen, dat werd later Lips+. Later is Lips+ samengegaan met CleanLease. Elke 5 á 6 jaar moet het EMC een nieuwe aanbesteding uitschrijven. Onlangs is deze gewonnen door het Limburgse Nedlin, dat vanaf 1 februari 2024 het textiel van het Erasmus MC zal gaan reinigen.

Het is best een stuk rijden van de nieuwe wasserij van Nedlin, gelegen in Elsloo, naar het ziekenhuis in Rotterdam. ‘Nedlin gaat duurzaam met vervoer om door gebruik te maken van vrachtwagens waar het wasgoed zo in vervoerd wordt, dat in dezelfde vrachtwagen een dubbele hoeveelheid lading vervoerd kan worden,’ zegt Anja.

Zo’n aanbesteding is een flinke klus. Als een ziekenhuis overstapt op een nieuwe wasserij of leverancier moet al het textiel uit het ziekenhuis gehaald worden. ‘Alles van de huidige wasserij moet uit het ziekenhuis en vervangen worden door het textiel van de nieuwe leverancier.’ Zo’n transitie duurt zo’n twee weken legt Anja uit. ‘In 2011 hebben we dat voor het laatst gedaan. Dat was een transitie waarvoor veel voorbereiding nodig was, maar bovenal een hele interessante en leuke uitdaging.’

Anja van Bavel

Samenwerken

In haar veertien jaar dienst bij het Erasmus MC bij de facilitaire afdeling heeft Anja de samenwerking tussen het ziekenhuis en de leveranciers zien veranderen. ‘We zijn meer in een partnerschap gaan werken. LCT, de leverancier van de KUA en KIA, de kledingleverancier en de wasserij werkten eerst als eilandjes, nu wordt er op een proactieve manier samengewerkt voor een goed resultaat in het ziekenhuis.’ Bij een aanbesteding voor nieuwe kleding in het ziekenhuis bracht Anja samen met LCT in kaart hoeveel kleding er verbruikt wordt. En de wasserij bracht het aantal wasbeurten per kledingstuk in kaart. Zo kon er een inschatting gemaakt worden van het verbruik van kleding en hoeveel nieuwe kleding er op welke termijn besteld moest worden. ‘Op die manier kun je samen zorgen dat je altijd de juiste en voldoende kleding in huis hebt. Het is echt een samenwerking: niet alleen zij leveren, wij gebruiken.’

Anja kijkt positief terug op haar tijd als facilitair manager en haar relatie met de textielservicebranche. ‘Ik heb een hele mooie ervaring gehad met alles wat met textiel te maken heeft. Ik houd een goed gevoel over aan de fijne samenwerking tussen de leveranciers en interne klanten.’

Maar nu is het tijd voor wat anders vindt Anja. ‘Ik heb het altijd een hele leuke job gevonden. Ik stop niet omdat ik het niet meer leuk vind, maar omdat het tijd is voor wat anders.’