Fristads lanceert eerste circulaire product

apr 12, 2024 | Nieuws

De Zweedse werkkledingfabrikant Fristads heeft een nieuwe stap in circulaire productie gezet door een sweater te maken die deels is gemaakt van afgedragen Fristads-kleding. Door vezels van oude kledingstukken te hergebruiken en hiervan nieuwe te maken, wordt niet alleen de hoeveelheid afval verminderd, maar is er ook minder nieuw materiaal nodig.

Het eerste circulaire Fristads-product is een sweater die vervaardigd is van 15 procent closed loop vezels, gemaakt van ingezamelde, afgedragen Fristads-kleding. Om de nieuwe stof te maken, is het ingezamelde materiaal in kleine stukjes versnipperd en tot vezels verwerkt. De closed loop vezels worden vervolgens vermengd met andere vezels om er garen van te maken.

Blauwdruk voor recycling van werkkleding
De lancering van dit eerste circulaire product is het resultaat van bijna drie jaar hard werken om de optimale oplossing te vinden voor het waarborgen van de verschillende stromen in het proces en de kwaliteit van het materiaal.

De eerste circulaire productontwikkeling van Fristads begon in 2021 toen een poloshirt gedeeltelijk werd gemaakt van afgedankte kledingstukken van een van de klanten van Fristads in Nederland. Via een gezamenlijk proefprogramma werden afgedragen poloshirts ingezameld en gerecycled tot nieuwe kledingstukken, waardoor de kringloop van een deel van de Fristads productie effectief werd gesloten. Het recyclingproces voor het project werd in 2022 gecertificeerd, waardoor Fristads de eerste kledingproducent in de regio is die de traceerbaarheid van gerecyclede closed-loop grondstoffen voor een specifieke klant kan garanderen. Het Nederlandse model zal dienen als blauwdruk voor het implementeren en opschalen van recycling op alle Fristads markten.
Het eerste circulaire artikel van Fristads zal dit voorjaar te vinden zijn op fristads.com.

Open-loop versus closed-loop textielrecycling
De termen open-loop en closed-loop worden soms gebruikt om twee verschillende soorten recyclingstromen te omschrijven. In een open-loop stroom wordt textiel ingezameld en verwerkt tot andere producten, bijvoorbeeld vulling voor auto-interieurs, bouwmaterialen of isolatie. In een closed-loop stroom wordt het textiel verwerkt tot nieuwe vezels die worden vermengd met andere materialen en gebruikt voor de productie van nieuwe kleding, waardoor een circulaire productie ontstaat.

Lees meer artikelen in deze categorie