Fornet: Wash & Fold

mrt 14, 2023 | Innovatie, Ondernemen

Als het aan de Wash & Fold service van Fornet ligt staat er in de toekomst geen wasmachine meer in elk huishouden, maar word je was opgehaald door een elektrische fiets en gewassen in een wasserij. Duurzamer, beter voor je kleding en het bespaart je tijd.

Vanuit zijn wasserij op de Zuidas in Amsterdam is Leon Wennekes begonnen met het ophalen, wassen en bezorgen van wasgoed. Gebruikers kiezen via de app een ophaalmoment, hun was wordt opgehaald en binnen 48 uur schoon, gesorteerd en gevouwen thuisbezorgd.

95 procent van de kilo’s was, wordt thuis gewassen. Als het Wennekes lukt om van die grote groep één procent bereid weet te vinden om hun was uit te besteden is hij blij. “Het is een uitdaging om goed naar je klantprofiel te kijken. De was laten uitbesteden is een niche en zo gaan we er ook mee om.”

De wasserij is gevestigd op de Zuidas, maar met de elektrische fiets wordt was in bijna de hele stad opgehaald. De doelgroep van Wash & Fold is hier te vinden: jonge hardwerkende mensen die geen tijd hebben voor de was. Ook richt het concept zich op jonge gezinnen. “Als er eenmaal kinderen in het spel zijn, neemt de wasstapel aanzienlijk toe.”

  • De was uitbesteden is duurzamer, beter voor je kleding en bespaart tijd
  • Door klantprofielen in kaart te brengen vind je een doelgroep voor high-end services
  • Door actief aan upselling te doen kun je marges vergroten en klantgerichter werken

Professioneel wassen is veel duurzamer dan thuis wassen. Door met professionele machines te wassen bespaar je bijna 50 procent water 30 procent energie per gewassen kilo ten opzichte van de wasmachine thuis. Ook filteren de machines microplastics uit kunststof kleding. In de toekomst wil Wennekes van deze plastics waszakken laten maken die zijn klanten kunnen gebruiken.
Voor 3,50 euro per kilo kun je je was laten ophalen door een elektrische fiets. Voor een eenpersoonshuishouden komt dat neer op zo’n twintig euro per week. Als Wennekes of een van zijn werknemers kapotte kleding aantreffen in de was of kleding die een professionelere reiniging behoeft, krijgt de klant een berichtje om uit een andere behandeling te kiezen. Zo wordt kleding direct gerepareerd of professioneel gereinigd. Deze dienst slaat goed aan bij klanten en is voor Wennekes een manier om meer marge te maken en extra service te verlenen.

Als een klant vaker gebruik wil maken van de dienst, is het mogelijk om een vast ophaalmoment in te plannen. In de toekomst wil het bedrijf ook was ophalen als de klant niet thuis is door gebruik te maken van slimme sloten.

“Vroeger had niet iedereen een wasmachine. Toen was het heel normaal om je was thuis op te halen. Dat hebben wij in een modern jasje gestoken,” vertelt Wennekes trots. “Wij komen met de fiets, dat is duurzamer en handiger in de stad: we zijn altijd op tijd.” □

Lees meer artikelen in deze categorie