Faillissement voor Wasserij Elburg, kort na 100-jarig bestaan

mei 2, 2024 | Nieuws

Persbericht

Wasserij Elburg is enige maanden na het 100-jarig bestaan, failliet. Eigenaren Theo en Maggie hebben het zware besluit moeten nemen om de activiteiten van de wasserij te stoppen en hebben zelf het faillissement aangevraagd. Hierdoor hebben zij de schade kunnen beperken bij crediteuren. Daarnaast zijn zoveel mogelijk maatregelen getroffen met betrekking tot het personeel, waardoor zij financieel goed achterblijven.

Marges onder druk, corona en hoge energiekosten
De wasserijbranche staat door de kleine marges al jaren onder druk. Tot 2019 kon Wasserij Elburg goed meekomen in de markt en werd er maximale omzet en winst gedraaid. Door de druk binnen de branche en corona was het lastig om de noodzakelijke prijsverhogingen bij klanten door te berekenen. Tijdens de corona was het zwaar en heeft Wasserij Elburg alle zeilen bij moeten zetten om te kunnen voortbestaan. Toch bleef er na de corona een belastingschuld achter. Daarnaast speelden ook de gevolgen van hoge energiekosten en vergijzing van personeel (met als gevolg verlies van vakkennis) mee. Tot twee jaar geleden waren er geen financiële mogelijkheden meer om te investeren in het machinepark. Alleen het noodzakelijk onderhoud kon nog gedaan worden. De terugbetaling van de TEK en de nieuwe cao zorgden ervoor dat het voor Theo en Maggie enorm lastig werd om het bedrijf voort te zetten. Hierdoor hebben zij besloten om het faillissement aan te vragen. Een dag na de uitspraak van het faillissement zijn de debiteuren overgenomen door een andere wasserij. Hierdoor kon het textiel geleverd worden en zijn zij niet in grote problemen gekomen.

Het faillissement van Wasserij Elburg is voor Theo en Maggie erg zwaar. Waar enige maanden geleden het mooie boek verscheen over “100 jaar Wasserij Het Vertrouwen”, hebben Theo en Maggie nu te maken met een faillissement. Een besluit wat hen heel zwaar is gevallen, al weten zij dat het rationeel de beste keuze is. Nu hebben ze het personeel goed achter kunnen laten, geen schulden opgelopen bij de bank en zo min mogelijk crediteuren benadeelt. Theo en Maggie zijn aangenaam verrast door de warme reactie die zij nu ontvangen van onder andere het personeel, klanten en leveranciers en waarderen het enorm dat iedereen zo met hen meeleeft. Zo waren zij enorm verrast dat het personeel graag contact wilde houden en dat wij op 14 juni een hapje met elkaar gaan eten om te vernemen hoe het met iedereen gaat. Het personeel is vanzelfsprekend aangeslagen, maar heeft begrip voor de situatie. Zij weten dat Theo en Maggie alles binnen hun macht gedaan hebben om de Wasserij voort te laten bestaan. Zij zijn dankbaar voor de periode dat zij bij Wasserij Elburg gewerkt hebben.

Wasserij Vertrouwen bestond 100 jaar, waarvan 34 jaar onder de naam van Wasserij Elburg. Zoals de Elburgers zeggen: ‘een icoon gaat verloren!’

Theo en Maggie willen iedereen bedanken voor de prettige samenwerking. Het zal voor hen wennen zijn dat ze niet meer actief zijn in deze mooie branche.

Lees meer artikelen in deze categorie