Na meer dan 40 jaar met volle inzet in de branche te hebben gewerkt, nemen Paul van Summeren en zijn vrouw Lies Groot Bluemink afscheid van hun wasserij- en stomerijbedrijf Texon in Tilburg. “We hebben er met veel plezier gewerkt, maar nu is het tijd om het rustiger aan te doen.”
Begin dit jaar sloot het paar de winkel die bij de wasserij en stomerij hoorde. Ze richtten zich alleen nog op de b2b-kant van het bedrijf. Die keuze bleek een verademing voor Paul en Lies. “We hebben nu ervaren hoe het is om wat rustiger te werken, zonder de constante druk van klanten in de winkel,” vertelt Paul. “Die nieuwe manier van werken bevalt ons zo goed dat we serieus zijn gaan nadenken over de toekomst.” Hoewel ze oorspronkelijk van plan waren nog enkele jaren door te gaan, hebben ze hun plannen aangepast.
“We zijn nu allebei 68, en na 40 jaar hard werken vinden we het eigenlijk wel goed zo,” zegt Paul. “Mijn vrouw dacht erover door te gaan tot haar 70e. Ik wilde zelfs nog wel wat langer door, want ik had er ook geen moeite mee om nog wat jaren door te werken. Ik heb namelijk echt geen hekel aan dit werk. Maar we merken dat we eigenlijk wel klaar zijn om afscheid te nemen. Het is prima zo.”
Rust smaakt naar meer
Door het sluiten van de winkel werd er druk van de ketel gehaald. “Het is zo fijn en relaxt werken, dat smaakt naar meer. De druk is eraf, en dat voelt zo goed dat we besloten hebben om serieus na te denken over onze toekomst,” vervolgt Paul. Het paar heeft lange gesprekken gevoerd over wat ze wilden doen.
Hun oorspronkelijke plan om nog enkele jaren door te werken leek opeens minder aantrekkelijk. Daarom werd de knoop doorgehakt: Texon gaat in de verkoop.
Texon is in de regio Tilburg een gevestigde naam, met een stabiele klantenkring in de zakelijke markt. Eén van die belangrijke klanten is een grote sportwinkelketen, waarvoor Texon alle kleding reinigt die na online aankopen wordt geretourneerd. Deze kleding wordt vervolgens als “Second Life” in de winkel verkocht. “We werken nu een half jaar aan dit project en het verloopt uitstekend,” aldus Paul.
De verkoop van Texon omvat het machinepark, de omzet en de gevestigde naam. Ook is er de mogelijkheid om de huidige bedrijfsruimte te huren, wat de overgang voor een nieuwe eigenaar soepel laat verlopen. Er is al een geïnteresseerde voor het pand. Daar is Paul blij mee. Wel laten hij en zijn vrouw zich bij de verkoop begeleiden door hun accountant. “Als er een serieuze koper komt, laten we hem de gesprekken voeren. We willen dit professioneel aanpakken.”
Groeimogelijkheden
De markt in Tilburg biedt volgens Paul volop groeimogelijkheden. “In Tilburg en omgeving zijn er enorm veel bedrijven, maar er zit hier bijna niemand in onze branche. De dichtstbijzijnde wasserij zit in Boxtel, een eindje verderop. Er zijn dus eigenlijk geen concurrenten. Dat is mooi: er is dus volop ruimte om de omzet te laten groeien als je er energie in steekt,” legt Paul uit. “De handel ligt hier echt op straat.”
Verder als zzp’er
Na de verkoop van Texon willen Paul en Lies zich richten op een nieuwe fase in hun leven, met meer tijd voor persoonlijke hobby’s en minder zakelijke verantwoordelijkheden. Toch is Paul nog niet helemaal klaar om met pensioen te gaan. “Ik overweeg zelfs nog om mezelf als zzp’er nuttig te maken,” zegt Paul. Hij ziet zichzelf nog wel in een ondersteunende rol binnen de branche, waar hij met zijn ervaring een waardevolle bijdrage hoopt te leveren.
Daar zijn oren naar. In het afgelopen jaar zijn steeds meer mensen in hun omgeving op de hoogte geraakt van hun plannen om Texon te verkopen. “Ondertussen weten mensen wel dat we plannen hebben om te stoppen,” vertelt Paul. “Er zijn al mensen die vragen: ‘Zouden jullie het niet leuk vinden om mensen op te leiden?’ Er is duidelijk interesse voor, en ik zou dat ook echt heel leuk vinden.”