Een nieuwe rubriek
Een nieuw jaar een nieuwe rubriek in Textielbeheer. Dit jaar komt in ieder nummer een lid van een van de Verenigingen aan het woord. We stellen vragen over wat iemand interessant vindt aan de sector. Over het bedrijf en de historie. We zijn benieuwd waar mensen trots op zijn en hoe ze naar de toekomst kijken. Zo leert u steeds een lid beter kennen. Voor deze eerste editie hebben we gebeld met Erik Wortman van Machinefabriek Goudkuil Apeldoorn.
Wilt u ook een keer uw verhaal vertellen in Textielbeheer? Laat het ons weten. Wie weet, bellen we volgende keer met u.
Wie is Erik Wortman
Erik Wortman werkt sinds 2008 bij Machinefabriek Goudkuil. Formeel heeft hij een commerciële functie op de binnendienst. Maar in de praktijk is hij bij veel onderdelen van de business betrokken. Voordat Erik bij Goudkuil is gaan werken heeft hij international management en facility management gestudeerd. Bij Goudkuil komen beide onderwerpen terug. Het bedrijf exporteert machines over de hele wereld.
Meer dan 100 jaar historie
Goudkuil is een van die bedrijven die al meer dan 100 jaar bestaat. Voor de beeldvorming: toen de Titanic zonk in 1912, werden in Apeldoorn al wasserijmachines door hun onderhouden. Dat juist in Apeldoorn een bedrijf als Goudkuil ontstond is te verklaren door het zachte water in de omgeving. Hierdoor vestigden zich veel wasserijen in de omgeving. Goudkuil is begonnen met het onderhouden en later ook reviseren van de machines van deze lokale wasserijen. Toen het aantal wasserijen in de omgeving afnam, begonnen zij in een steeds groter gebied te opereren. In 1950 waren er in Nederland ongeveer 1500 wasserijen in de jaren 60 is dit aantal afgenomen tot ongeveer 250. Goudkuil is toen steeds meer internationaal gaan werken en werkt nu wereldwijd.
Goudkuil koopt en verkoopt wereldwijd machines voor wasserijen. Ze doen dit met in totaal 25 medewerkers. In Nederland is de werkplaats waar deze machines worden gereviseerd. In een hal van 25.000 vierkante meter worden machines weer helemaal klaar gemaakt voor een tweede leven. Het bedrijf heeft de grootste voorraad machines voor wasserijen van de wereld. Het hergebruiken en reviseren van machines is niet alleen financieel aantrekkelijk. Het bespaart ook veel CO2 uitstoot. Bij het fabriceren van een nieuwe wastunnel en pers komt zo’n 40 ton CO2 vrij.
Klanten over de hele wereld
Goudkuil heeft klanten over de hele wereld. Gespecialiseerde wasserijen en dry-cleaning bedrijven, maar ook hotels en ziekenhuizen zijn klant. Aan hen verkoopt Goudkuil machines van alle maten, van kleine tot enorme installaties. Machines worden gekocht om 20 tot 30 jaar mee te gaan. Goudkuil biedt geen servicecontracten, maar zorgt er natuurlijk wel voor dat als er problemen zijn met een machine die ze hebben geleverd het netjes wordt opgelost. Als het nodig is, stapt een collega in het vliegtuig om te zorgen dat de machine weer goed werkt.
Net als iedereen in de branche heeft Goudkuil ook een lastige tijd achter de rug. Eerst door Corona en nu door de stijging van de energiekosten. Toch verwacht Erik het in de toekomst alleen maar drukker te krijgen. Er zijn steeds minder bedrijven die machines reviseren en een tweede leven kunnen geven. Terwijl de vraag naar tweedehands machines naar verwachting zal toenemen. Niet alleen door de besparing van CO2 maar ook door tekorten aan chips en andere materialen is het interessant om onderdelen en machines te hergebruiken. Op dit moment worden er nieuwe mensen aangenomen om te kunnen anticiperen op de te verwachten groei.