EU-wetgeving op duurzaamheid: Waar wordt over gesproken

Wetgeving op maatschappelijk verantwoord ondernemen verandert continu. Wat staat er voor 2025 op de agenda?

Productveiligheid

Op 13 december 2024 is de nieuwe algemene productveiligheids-verordening (GPSR) in werking getreden. Deze EU-verordening waarborgt de veiligheid van consumentenproducten door fabrikanten, importeurs en distributeurs verantwoordelijk te maken voor naleving van veiligheidsnormen, verbeterde monitoring & rapportage, product traceerbaarheid, duidelijke instructies & veiligheidsinformatie en het gebruik van een kwaliteitssysteem.

Belangrijk voor de productveiligheid van textielproducten zijn de eisen op het gebied van chemicaliën, zoals de REACH-wetgeving, die wordt herzien. Ook zijn er ontwikkelingen rond Per- en polyfluoralkylstoffen (PFAS) en het verbod daarop. Dit jaar wordt een herziening van de regels voor speelgoedveiligheid verwacht.

Digitaal Product Paspoort

In 2025 worden de technische eisen aan het Digital Product Paspoort verwacht. De inhoud wordt vastgelegd in een productspecifieke uitwerking van de Ecodesign richtlijn, verwacht in 2027.

Ecodesign

De Ecodesign verordening (ESPR) is bedoeld om de duurzaamheid van producten op de EU-markt te verbeteren door hun circulariteit, energieprestaties, recycleerbaarheid en duurzaamheid te verhogen. Voor textiel en schoenen kan inspraak geleverd worden via het Eco Design Forum. Dit forum brengt belanghebbenden samen, waaronder vertegenwoordigers van de industrie, het maatschappelijk middenveld, de academische wereld en experts.

Gepaste zorgvuldigheid

De grootte van een bedrijf en het productassortiment bepalen welke wetgeving van toepassing is. Een rode draad hierin is het gepaste zorgvuldigheid principe. De CSRD richt zich op transparantie en rapportage, terwijl de CSDDD gaat over due diligence en verantwoordelijkheid. Bedrijven die onder de CSRD vallen, zijn al druk bezig. Voor de CSDDD wordt gewacht op de Nederlandse implementatie.

Anti-dwangarbeid

De Anti Dwangarbeid Verordening verbiedt de handel, het aanbieden of uitvoeren in de EU, van producten die met dwangarbeid zijn vervaardigd. Een aantal bepalingen van de verordening zijn vanaf 13 december 2024 van toepassing, maar het merendeel van de bepalingen zal vanaf 14 december 2027 van toepassing zijn.

Uitgebreide Producentenverantwoordelijkheid

In diverse lidstaten worden UPV-wetgevingen verder geïmplementeerd. Bekende voorbeelden zijn UPV’s op textiel in Nederland en Frankrijk. Ook op het gebied van verpakkingen heeft iedere EU-lidstaat vereisten.

Europese ontwikkelingen

Andere ontwikkelingen zijn onder meer de Europese uitwerking op het gebied van greenwashing, verplichte footprint berekeningen in Frankrijk, duurzaamheidseisen in aanbestedingen en implementatie van richtlijnen over industriële emissies en afvalstort.