EU-commissie voert het recht op reparatie in

jul 11, 2023 | Economie

In de afgelopen decennia is gebleken dat consumenten prioriteit gegeven aan vervanging boven reparatie. Dit is goed verklaarbaar, want zodra de wettelijke garantie van een product is verlopen, hebben consumenten weinig prikkels om het gebrekkige artikel te repareren.

Om verandering aan te brengen in deze dynamiek heeft de Europese Commissie een Right to Repair-regel aangenomen. Dit maakt het voor consumenten kosteneffectiever om het artikel te repareren in plaats van het te vervangen.

De nieuwe maatregelen om herstel en hergebruik te bevorderen

Het voorstel introduceert een nieuw ‘recht op herstel’ voor consumenten, zowel binnen als buiten de wettelijke garantie.

Binnen de wettelijke garantie:

  • Verkopers zijn verplicht reparatie aan te bieden, behalve wanneer dit duurder is dan vervanging.

Buiten de wettelijke garantie:

  • Een recht voor consumenten om herstel te claimen bij producenten voor producten die technisch herstelbaar zijn onder EU-wetgeving.
  • Een producentenplicht om consumenten te informeren over producten die ze verplicht zelf moeten repareren.
  • Een online matchmaking-herstelplatform dat consumenten verbindt met reparateurs en verkopers van refurbished goederen in hun regio.
  • Een Europees reparatie-informatieformulier voor transparantie in reparatievoorwaarden en prijzen om reparatieaanbiedingen te vergelijken.
  • Een Europese kwaliteitsnorm om de kwaliteit van herstelservices te waarborgen.

Meer consumenten nemen herstelgewoonten over en nu neemt ook de wetgeving deze mentaliteit over. Dit wordt als een veelbelovende verandering gezien voor de branche omdat het meer aandacht oplevert voor de levensduur van textiel.

Lees meer over de nieuwe Right to Repair-regel: https://lnkd.in/e9DFzUQK

Lees meer artikelen in deze categorie