Voor werkgevers is een elektrisch wagenpark al vanaf 2025 goedkoper dan een wagenpark dat bestaat uit fossiel aangedreven auto’s. Dat blijkt uit een studie van onderzoeksbureau CE Delft. Hoewel de aanschaf van EV’s nog duurder is dan van benzine- en dieselauto’s, zijn de totale eigendomskosten al vanaf volgend jaar lager.
CE Delft voerde zijn studie uit in opdracht van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE). Het onderzoeksbureau bekeek de optie van het verplicht stellen van een nul-emissievlootnormering voor werkgevers. Dat houdt in dat alle zakelijke auto’s emissievrij moeten zijn. Volgens de onderzoekers kan de maatregel een flinke broeikasgasbesparing opleveren; zo’n 0,7 megaton CO2-equivalenten per jaar wanneer de normering in 2027 wordt ingesteld. Dit is te vergelijken met de uitstoot die gepaard gaat met het jaarlijkse energieverbruik van zo’n 467.000 Nederlanders.
De NVDE is dan ook van mening dat het een effectief middel is om de klimaatdoelen voor de mobiliteitssector te halen. Het demissionaire kabinet heeft de optie van een nul-emissievlootnormering onderzocht, maar besloot er uiteindelijk tegen. De maatregel zou namelijk zorgen voor lagere inkomsten uit accijns en dus lagere belastinginkomsten.
Lagere eigendomskosten
Volgens CE Delft leidt een elektrisch zakelijk wagenpark niet tot hogere kosten voor werkgevers. In veel gevallen zouden de eigendomskosten voor elektrische auto’s vanaf 2025 al lager liggen dan voor fossiele auto’s. Het gaat dus niet alleen om de aanschafkosten, maar ook bijvoorbeeld energie-, onderhouds- en verzekeringskosten. Als de auto’s in het bezit zijn van werkgevers zelf, leidt dat direct tot lagere kosten. CE Delft neemt aan dat werkgevers met leaseauto’s ook goedkoper uit zijn, aangezien de leasetarieven naar verwachting zullen dalen.