In Veldhoven heeft Ergon een nieuwe wasserij geopend. De zaak is twee keer zo groot als op de vorige locatie en kenmerkt zich door de werknemers. “Er werken hier ruim 200 mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt”, vertelt Stefanie Meeuwisse, manager van de wasserij.
Ergon is een sociaal ontwikkelbedrijf met een bijzondere opdracht. Het biedt duurzaam passend werk voor ruim 2300 medewerkers die om wat voor reden dan ook moeite hebben een gewone baan te vinden en uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan een lichamelijke handicap of verstandelijke beperking. Ergon doet dit in opdracht van de gemeente Eindhoven en vier andere gemeenten in de regio.
Passend werk
“Daarbij zijn er twee mogelijkheden. De eerste optie is dat we een passende plek zoeken bij een regulier bedrijf”, vertelt Rob den Teuling, directeur Werken & Leren van Ergon. Er wordt dan een loonsubsidie uitgekeerd om de verminderde arbeidsprestatie te compenseren. Ook wordt de werkgever gecoacht om de juiste hulp te geven om het werk goed uit te voeren. “Toch zijn er nog zo’n 900 werknemers waar zo’n detachering niet bij past. Dan zorgen we zelf voor passend werk.”
Voor dat passende werk heeft Ergon een aantal eigen zogeheten werkleerbedrijven. Bijvoorbeeld in de post, het groen, in de kwekerij of in de facilitaire sector. “En dus de wasserij. Daar zijn we achttien jaar geleden mee begonnen”, zegt Den Teuling. De wasserij startte met 35 werknemers. Dat is uitgegroeid naar 200 man en een groot aantal klanten.
Nieuw pand
Na al die jaren groei was het pand toe aan een verbouwing. “Dat was voor ons de reden om een ei te leggen over een nieuwe plek. We hadden een tweede gebouw aan de overkant, waar we met een vrachtwagen de hele dag was heen en weer moesten rijden. Dat was ridicuul.” Ook was het gebouw fysiek te klein en waren de machines verouderd.
Dat leidde tot de realisering van het nieuwe pand. “Daar kwamen we aanzetten met een bijzondere vraag. Waar wasserijen de vloer normaal zo efficiënt mogelijk willen inrichten, vroegen wij om een plek waar 200 man aan het werk kan.”
Eigen tempo
De medewerkers bij Ergon Wasserij werken in een eigen tempo. “Wasserijen willen minder mensen voor hetzelfde werk, door taken te combineren. Denk aan de paternosterkast, waar de was in wordt gevouwen, gescand en gesorteerd”, vertelt Meeuwisse. Het is een groot contrast met de wasserij van Ergon, waar die taken juist gescheiden door de medewerkers worden gedaan.
“Werk je bij onze wasserij, dan ben je aangewezen op repeterende, vaak enkelvoudige handelingen”, zegt Den Teuling. Denk daarbij aan het vouwen van t-shirts of het verpakken van het wasgoed. “Er zijn ook werknemers die meer kunnen dan repetitief werk, maar die bijvoorbeeld extra begeleiding nodig hebben”, legt Meeuwisse uit. Daarom zijn alle leidinggevenden van Ergon Wasserij getraind in begeleidingszorg.
Beschermde werkomgeving
Bij de wasserij is daarom extra rekening gehouden met een beschermde werkomgeving. “Dat hebben we op verschillende manieren gedaan. In de hal vind je een hele lichte wasserij, met veel ramen die uitkijken op het groen”, zegt Den Teuling. “Ook proberen we zoveel mogelijk belastende factoren uit het werkproces te halen. Denk daarbij aan hulpmiddelen voor het tillen of geautomatiseerd transport van was. Het gehele wasproces is RFID-gestuurd. Zo creëren we een helende werkomgeving.”
Die helende werkomgeving strekt zich verder uit in verantwoording van de maatschappij. “We hechten veel waarde aan de impact van ons werk op de samenleving en het milieu.”
Duurzaam gebouw
Om bij te dragen aan die fijne werkomgeving is het gebouw zo duurzaam mogelijk ingericht. Het wasproces is fossielvrij, onder andere door de terugwinning van warmte uit mangel, drogers en het afvalwater. “Veel wasserijen maken nog gebruik van stoomketels. Wij vullen de machines met warm water, op basis van natuurlijke hulpbronnen”, vertelt Meeuwisse.
De koude lucht wordt gebruikt om de hal te verkoelen. “Dat zorgt dan weer voor een goed werkklimaat. En door de koeling van het gebouw en het warme water aan elkaar te koppelen, behalen we energievoordelen.” Zo haalt Ergon de CO2-footprint naar beneden en is het daarmee één van de meest duurzame wasserijen in Europa.
Voor de zorg
Met de komst van het nieuwe gebouw is er twee keer zoveel ruimte voor bedrijfswerkzaamheden. “En dus is er ruimte voor nieuwe klanten. We richten ons op het wassen voor bewoners in de ouderen- en gehandicaptenzorg”, vertelt Meeuwisse. “Het leuke daarvan is dat er mensen zijn die daar wonen en bij ons werken. Dat maakt het een mooi partnerschap.”
Op de nieuwe locatie wassen ze 45000 kilo was per week. “Dat is ook nodig om 200 man aan het werk te houden en ons hoofd boven water te houden.”
Samenwerking met Cleanlease
Met de opening van de nieuwe locatie is er een tienjarige overeenkomst getekend met Cleanlease. “Zij bieden ons een gegarandeerd volume aan persoonsgebonden was aan en daarmee bieden we zekerheid voor passend werk aan onze medewerkers”, verklaart Den Teuling. De samenwerking is een mooie combinatie van de specialistische kennis en markt van Cleanlease, met de persoonlijke en maatschappelijk verantwoorde zorg voor de was door Ergon. En dat in één van de meest duurzame wasserijen van Europa.