Conclusies & samenvatting ‘Doe de was de deur uit 2’ project

Professionele textielverzorging, een uitstekend alternatief voor thuis wassen voor een deel van de Nederlandse maatschappij

 

In een gezamenlijk project met Rijkswaterstaat, brancheorganisaties CINET, FTN, NETEX, onderzoeksbureau TKT, diverse toeleveranciers (Electrolux, Christeyns en Safechem) en textielreinigers Rentex en Fornet heeft TextileCare Research een praktijkgericht marktonderzoek uitgevoerd. De doelstelling: Implementeer de belangrijkste learnings uit het ‘doe de was de deur uit’ pilotproject van mei 2021 in een nieuwe pilot van 3 maanden voor 30-40 Amsterdamse deelnemers om zo de ideale product-markt fit te vinden voor een duurzame wasservice gericht op moderne consumenten.

Doelgroep

Net als in het onderzoek van 2021 kan qua doelgroep worden geconcludeerd dat een duurzame laundry service voor twee profielen het meest interessant is. De eerste is de professional die er met enige regelmaat netjes bij loopt. De tweede zijn gezinnen met meerdere kinderen. Van deze twee doelgroepen viel op dat de gezinnen met kinderen na de pilot het meest klant bleven bij Fornet. Een aanvullende conclusie uit dit onderzoek is dat er toch een groep vrouwen is die er geen enkel probleem mee heeft om de was uit te besteden. Twee van de 30 deelnemers die klant bleven bij Fornet na de pilot zijn single/samenwonende vrouwen. Bij de professional speelt het strijken een belangrijke rol om gebruik te maken van een dergelijke laundry service. Bij families gaat het om de tijd die het kost om kleding op te hangen en te vouwen.

Het ideale klantprofiel voor een duurzame wasservice zijn de jonge professionals en de tweeverdieners met 2 of meer kinderen.

Waarde propositie

De belangrijkste motivatie van de doelgroep om van een duurzame wasservice gebruik te maken zijn:

  • Kwaliteit; thuis kan de kleding niet zo mooi worden onderhouden als een professional dat Dit lieten de wastesten met zes type test kledingstukken ook mooi zien na 20x wassen.
  • Irritatie; geen omkijken meer naar de wekelijkse stapel was en rondzwervende kleding in
  • Gemak; men krijgt meer vrije tijd om leuke dingen te doen (vooral gezinnen) en/of eigen uren zijn te kostbaar om zelf te wassen & strijken. Denk bijvoorbeeld aan een professional die 75-500+ euro per uur schrijft.
  • Duurzaamheid; deze service stelt mensen in staat om langer met een kledingstuk te doen en de eco-footprint van het wassen te Ook dit onderzoek laat zien dat deze statement klopt, maar het is nog een hele uitdaging om de boodschap bij Nederlanders tussen de oren te krijgen.

De professionele textielverzorger kan deze doelgroepen het beste bedienen door consequent goede kwaliteit te leveren, de doorlooptijd zo laag mogelijk te houden (<48 uur) en de duurzaamheid van de service objectief mogelijk aantonen.

 

Logistiek

Met betrekking tot de logistiek kan worden geconcludeerd dat de Citkar e-cargo bike nog beter in het concept past dan de Urban Arrow uit 2021. Ten opzichte van een diesel en elektrisch busje is de fiets sneller, duurzamer, makkelijker in gebruik en past het volume uitstekend voor een route van <2 uur met 12 stops. Daarnaast is de bike een perfect rijdend billboard. Ook bij deze pilot werd duidelijk dat er meer dan voldoende potentie ligt om de efficiëntie van het logistieke proces te vergroten.

E-bikes zijn uitermate geschikt voor een duurzame wasservice. De laadruimte bij een Citkar e-bike was voor hangend goed nog beter dan bij een Urban Arrow.

Customer experience

De grootste uitdaging qua procesflow ligt net als in het vorige onderzoek in het wegnemen van alle hindernissen/frustraties die de pilot deelnemers hebben ervaren om zo de ervaring van gemak te vergroten. Zoals de tabel hieronder laat zien werd gemak al een stuk beter geëvalueerd in deze pilot maar alsnog gaven diverse deelnemers aan dat het ‘thuis blijven voor pickup/levering’ een hindernis is. Dit element heeft direct impact op de beleving van kosten/baten. Zodra er enige vorm van frustratie optreedt, slaat de beleving snel om en maken klanten al gauw de afweging of deze service het geld wel waard is. In het verlengde van dit punt moet er gewerkt worden aan de profilering van de service. Op dit moment zien deelnemers het uitbesteden van de was als een luxe service terwijl de service zou moeten worden ervaren als een bijdrage aan een schonere wereld. Hier is nog een lange weg te gaan, de sector zal aan zijn branding moeten werken.

Gemiddelde beoordeling van de laundry service door de pilot deelnemers

Doorlooptijd

Net als in het onderzoek van 2021 werd geconcludeerd dat de doorlooptijd een punt van aandacht blijft. Het proces werd ingericht op 72 uur doorlooptijd (tussen pickup en levering) maar 48 uur doorlooptijd zou beter zijn voor de deelnemers. Ook in het proces is dit goed in te passen, zo blijft de ‘tussenvoorraad’ altijd laag en resulteert in een efficiënt proces

 

Duurzaamheid benchmark thuis vs. professioneel

Met betrekking tot de duurzaamheid van thuis wassen in vergelijking tot professioneel wassen kan worden geconcludeerd dat er in deze specifieke situatie een CO2 reductie van 11,4% haalbaar is. De beladingsgraad bij Rentex ligt op 70% vanwege de toegepaste klantscheiding dus de besparing kan nog verder omhoog zoals ook in het wetenschappelijk onderzoek van TKT uit 2019 waarin werd geconcludeerd dat er 24% CO2 besparing mogelijk is.

 

Levensduur benchmark

De algemene conclusie voor de kwaliteit benchmark op de zes uitgekozen kledingstukken is dat er veel parameters zijn die invloed hebben op de levensduur van kleding. De artikelen die professioneel gereinigd zijn bleven het dichtst bij het origineel, vooral bij de high-end chino, polo en het simpele overhemd. Ook waren er duidelijke verschillen tussen de twee consumenten. Afhankelijk van de was-gewoontes en de staat van de machine thuis zit er veel variatie in het resultaat. Logisch ook wel. Een consument heeft beperkte kennis van textielreiniging en gelet op de drukke levensstijlen van vandaag de dag maken mensen geen tijd om het ideale wasproces voor de kleding mix toe te passen. In een professionele setting, waar op schaal wordt gewerkt, kan het ideale proces makkelijker worden toegepast. Bovendien kan er op schaal nog steeds met een goede beladingsgraad worden gewassen, wat weer goed is voor de CO2-uitstoot en het waterverbruik per kilo. Als een consument de was op splitst in kleine batches resulteert dit per definitie in een lagere beladingsgraad en dus een hogere footprint.

De high-end polo van Suitsupply na 20x wassen; v.l.n.r. Consument 1, Consument 2, Professionele reiniging en het origineel. Er is duidelijk te zien dat de polo van Consument 1 een gele tint heeft gekregen en dat Consument 2 helemaal donkergrijs is geworden tov het origineel. De polo die professioneel is gereinigd blijft het dichtst bij het origineel.